Gorjenii îşi fac pensiuni în propriile case

Numărul celor care îşi construiesc o pensiune în mediul rural a crescut semnificativ în Gorj în ultima perioadă tocmai pentru că actuala lege a turismului permite înfiinţarea unei pensiuni în propria casă. Mai mult, pentru un astfel de proiect se primesc bani frumoşi de la Uniunea Europeană. Aşa se face că, la ora actuală, sunt în Gorj aproape 100 de pensiuni rurale, dintre care 30 fac parte din Asociaţia Naţională a Turismului Rural, Ecologic şi Cultural (ANTREC).

Tot mai mulţi gorjeni decid să investească în pensiuni rurale pentru că afacerea se dovedeşte extrem de profitabilă mai ales în sezon. În Gorj, Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) primeşte din ce în ce mai multe solicitări de eliberare a avizului de mediu pentru construirea unei pensiuni rurale. „Sunt foarte multe persoane care construiesc pensiuni mai ales în zonele de munte, la Baia de Fier, Novaci sau Rânca. Se pune tot mai mult accent pe partea asta de turism pentru că şi Gorjul are tot mai multe lucruri frumoase de arătat”, a declarat Nicolae Giorgi, reprezentant APM Gorj. În judeţul nostru sunt peste 80 de pensiuni rurale dintre care 30 sunt şi înregistrate în ANTREC.

30 de pensiuni prezente la Congresul Internaţional de Turism

Radu Ciobanu, preşedintele ANTREC filiala Gorj, spune că noua lege a turismului este mult mai permisivă, le dă voie gorjenilor să facă o pensiune în propria locuinţă, atâta timp cât este dotată şi amenajată corespunzător. „Pensiunile care vor să intre în ANTREC trebuie să facă o cerere, plătesc o cotizaţie de 50 de lei pe an, iar noi îi promovăm pe site-ul nostru şi la cele două târguri anuale de turism. Pensiuni sunt mult mai multe însă la noi sunt înscrise 30. Cert este că după noua lege a turismului, fiecare proprietar îşi face propria clasificare dar în cazul în care au loc controale şi se dovedeşte că nu corespunde clasificării se lasă cu amenzi mari aşa că cei mai mulţi dau un nivel mai scăzut de clasificare. În Gorj, majoritatea sunt de două, trei margarete”, a declarat Radu Ciobanu, preşedinte ANTREC Gorj.

El însuşi, proprietar de pensiune, Radu Ciobanu spune că se pot atrage fonduri europene pentru o astfel de afacere dar sunt mulţi gorjeni care fac din banii proprii. „Este o afacere care merge mai ales în preajma sărbătorilor, de Sfânta Mărie, de Sfântul Ilie, cu ocazia festivalurilor care sunt în Gorj, mai ales vara. Zonele din Gorj cu cele mai multe pensiuni sunt Tismana, Baia de Fier, Polovragi, Arcani şi Runcu. Şi eu am o pensiune la Tismana, construita cu fonduri Phare”, a declarat Radu Ciobanu. Potrivit preşedintelui ANTREC, la începutul lui mai a avut loc Congresul Internaţional al Turismului Rural, unde au fost promovate toate pensiunile înscrise în ANTREC.

Vizualizări: 122

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: