Gorjenii riscă să facă Paştele fără ouă roşii

Producătorii din Gorj nu vor putea asigura necesarul de ouă pentru Paşte în acest an. Comercianţii vor trebui să aducă ouă din alte judeţe pentru a-şi aproviziona magazinele. Inspectorii sanitari-veterinari vor verifica, la microscop, fiecare ou în parte. Termenul de valabilitate al ouălor este de 3 zile din momentul inscripţionării.

Producătorii gorjeni au scos la vânzare mult mai puţine ouă decât în anii trecuţi. Pe pieţe există doar 500 000 de ouă, dintre care un număr de 30000 ouă sunt asigurate, zilnic, de singurul producător industrial din judeţ, de la Brăneşti. „Numărul de ouă de pe piaţă este mult mai mic decât în anii trecuţi. Pentru un judeţ cu peste 400.000 de locuitori, necesarul este de 2 milioane de ouă. Dintre acestea doar 500 000 de ouă vor fi asigurate de producători. În Gorj sunt înregistrate 250 000 de păsări”, a declarat dr. Ion Iliuţă, directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Gorj.

Din cauza numărului insuficient asigurat de producători, o mare cantitate de ouă va fi adusă din afara judeţului. Transportul acestora va trebui efectuat numai cu mijloace de transport aprobate sanitar-veterinar. Pentru a nu fi pusă în pericol sănătatea cetăţenilor se vor identifica şi monitoriza atât producătorii şi comercianţii care valorifică ouă pentru consum cât şi toate fermele producătoare şi centrele de ambalare a ouălor. Spaţiile de depozitare a ouălor trebuie să asigure temperatura şi starea de igienă corespunzătoare. “Se va efectua examenul ovoscopic pentru toate ouăle expuse vânzării. Ouăle vor putea fi comercializate doar 3 zile după data inscripţionării. Cele care vor depăşi acest termen, vor fi retrase de pe piaţă. De asemenea, se interzice comercializarea ouălor cu coaja crăpată sau lovită şi a ouălor de raţă. Acestea vor fi retrase de la vânzare şi dirijate pentru valorificare în scopuri tehnice, confiscate sau distruse”, a mai precizat dr.Ion Iliuţă.

Vizualizări: 106

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: