Gorjenii se încălzesc după sărbători

Gorjenii săraci vor fi nevoiţi să mai suporte frigul încă o lună de zile până a vor putea să-şi cumpere lemne. Deşi listele cu beneficiarii ajutoarelor financiare au fost trimise la Minister încă din luna noiembrie, nici până în prezent Agenţia pentru Prestaţii Sociale nu a intrat în posesia banilor ce trebuiau viraţi către primării. Zeci de târgujienii trec zilnic pe la sediul Direcţiei de Protecţie Socială cu speranţa că măcar de sărbători vor putea să-şi încălzească locuinţa.

Gorjenii cu veniturile reduse mai au de aşteptat până după sărbători pentru a putea beneficia de subvenţii pentru încălzirea locuinţei cu lemne sau cărbune. Ajutoarele financiare ar fi trebuit să vină de aproximativ o lună. „Noi am cerut credite pentru toate cererile primite de la primării. Am trimis la Minister listele cu beneficiarii, însă până în prezent nu am primit nici o confirmare”, a declarat Filimon Tiriplică, directorul AJPS Gorj. Potrivit unei Ordonanţe de Guvern, banii vor veni în tranşe, nu cumulat ca în anii anteriori. „Anul trecut, întreaga sumă repartizată pentru lunile noiembrie-martie a intrat în posesia beneficiarilor la începutul sezonului rece. În acest an oamenii vor primi ajutoarele financiare în mod defalcat pentru fiecare lună”, a mai precizat Filimon Tiriplică.

Târgujienii se încălzesc cu vreascuri

Zeci de târgujieni trec, zilnic, pe la sediul Direcţiei de Protecţie Socială sperând că măcar de sărbători vor avea posibilitatea să-şi încălzească cu adevărat locuinţa. Foarte mulţi oameni trăiesc în frig sau aprind câte un foc pe timpul nopţii cu vreascuri sau coceni rămaşi de la animale. „Un număr de 2224 de familii îşi aşteaptă banii pentru lemne. O mare parte dintre acestea sunt familii cu mulţi copii şi cu posibilităţi materiale foarte reduse. Oamenii cer lămuriri privind întârzierea ajutoarelor financiare dar nu ştim ce să le spunem, îi amânăm de la o zi la alta. Sunăm în permanenţă la Agenţia pentru Prestaţii Sociale, însă de fiecare dată ni se spune că nu au venit banii”, a precizat Teodora Ciobanu, directorul Direcţiei de Protecţie Socială din cadrul Primăriei Târgu Jiu. Din cauză că nu au lemne nevoiaşii îşi încălzesc sobele cu rumeguş, vreascuri sau coceni. „Nu am cumpărat până acum decât o căruţă cu lemne pentru că am muncit cu ziua la cineva pentru ea. Acum este foarte frig şi am consumat toate vreascurile pe care le-am adunat de pe Şuşiţa astă vară. Focul îl facem mai mult noaptea pentru copii. Aduc rumeguş sau resturi de coceni de pe la oamenii care le aruncă. Sper ca măcar de sărbători să ne luăm lemne dacă primim banii pe noiembrie”, a declarat Pantilică Popovici din Târgu Jiu.

Târgujienii care se folosesc gaze naturale se pot considera norocoşi pentru că beneficiază deja de ajutoare financiare. „Distrigazul a început să diminueze, facturile beneficiarilor, din luna noiembrie, cu contravaloarea ajutorului pentru încălzire”, a declarat directorul Agenţiei Judeţene pentru Prestaţii Sociale.

Vizualizări: 99

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: