Gorjenii sunt nevoiţi să ia medicamente din Ungaria

Gorjenii cu probleme grave ale ochilor sunt nevoiţi să-şi achiziţioneze un medicamente specific tocmai din Ungaria. Este vorba despre o substanţă numită Atropină pe care medicii oftalmologi o folosesc foarte mult. Medicamentul nu mai ajunge în România din cauza unor taxe impuse de Ministerul Sănătăţii.

Printr-un ordin al Ministerului Sănătăţii, producătorii de medicamente sunt obligaţi ca până pe data de 25 a fiecărei luni să vireze într-un cont al Ministerului Sănătăţii un procent cuprins între 5 şi 11% din vânzări. Aceşti bani merg la reîntregirea Fondului Naţional de Asigurări de Sănătatea de care se foloseşte în acest moment şi Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Gorj „S-a mai creat încă o sursă a Fondului Naţional de Asigurări de Sănătate pe care-l folosim şi noi acum respectiv o sursă a Ministerului Sănătăţii prin producătorii de medicamente care au desfacere în farmaciile din România, în funcţie de desfacere vor achita o contribuţie într-un conta la trezoreriei statului care este a Ministerului Sănătăţii, unde vor da 11% daca au peste 75.000 de euro şi în jur de 5% dacă au sub 75.000 de euro desfacere”, a declarat Cosma Dumitrescu, directorul economic al Casei  Judeţene de Asigurări de Sănătate Gorj.

După medicamente în Ungaria

Acest ordin al Ministerului Sănătăţii a produs şi venituri însă şi efecte negative, drept pentru care unii producători străini de medicamente nu-şi mai desfac pe piaţa românească produsele farmaceutice. În această situaţie se află firma care produce Atropina, o substanţă folosită în afecţiunile oftalmologice, pe care medicii o foloseau mai ales la operaţii.  Dana Vodislav susţine că de multe ori este nevoită să trimită aparţinătorii bolnavilor în Ungaria să cumpere acest medicament. „Atropina este un medicament foarte important în tratarea afecţiunilor oftalmologice iar noi îl foloseam foarte mult în sala de operaţii. Din păcate acest medicament nu mai ajunge în România că firma producătoare trebuie să plătească taxe foarte mari. Atunci când avem neapărată nevoie de el apelăm la înţelegerea bolnavilor şi a aparţinătorilor şi-i trimitem în Ungaria sau prin intermediul rudelor să aducă de acolo medicamentul şi aşa ne descurcăm, pentru că acolo se găseşte”, a declarat Vodislav.

Vizualizări: 142

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: