Gorjul de acum un secol, atracţie pentru turişti

Cea de-a treia ediţie a „Zilelor Turismului Gorjean” se va desfăşura în perioada 6-15 septembrie, atât în municipiul Târgu Jiu, cât şi în mai multe zone ale judeţului. Acţiunea face parte dintr-un program anual şi multianual de promovare turistică şi urmăreşte prezentarea celor mai importante elemente de interes turistic ale judeţului Gorj, principalilor actori implicaţi în activitatea turistică (ministere, administraţii publice locale, operatoriilor din turism şi nu în ultimul rând turiştilor).

Evenimentul vine în întâmpinarea târgului naţional de turism care va avea loc în luna noiembrie la Bucureşti, acolo unde Gorjul va avea amenajat un stand. „Având în vedere experienţa ediţiilor anterioare, proiectul încearcă să se dezvolte de la an la an, identificând noi elemente de interes turistic, noi oportunităţi de dezvoltare turistică şi de încadrare a potenţialului turistic gorjean în context regional, naţional şi internaţional. Trebuie să intrăm într-o concurenţă naţională şi să reuşim să atragem cât mai mulţi turişti”, a declarat Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj.

Manifestări culturale pentru toate gusturile

Mai bine de o săptămână, gorjenii vor avea posibilitatea să asiste atât la spectacole de muzică populară, muzică folk sau expoziţii de artă, precum şi la scenete de teatru care îi vor integra în atmosfera de la începutul secolului XX. „Dacă până acum am prezentat case şi oameni de la începutul secolului XX, de această dată vom prezenta ce era în interiorul caselor. Tocmai de aceea am cerut sprijinul actorilor de la Teatrul Elvira Godeanu. Atmosfera Târgu Jiului de Odinioară va domina Calea Eroilor şi strada Tudor Vladimirescu în data de 12 septembrie”, a declarat prof. Elena Roată, unul dintre organizatorii evenimentului.

Peste 100 de persoane vor fi implicate în reconstituirea atmosferei patriarhale de la începutul secolului XX. „Lucrăm de două luni şi jumătate la acest proiect. Este un proiect prin care va trebui să vindem un produs turistic, iar acesta este Gorjul. Peste 100 de persoane sunt implicate în refacerea atmosferei boeme de a începutul secolului XX”, a declarat Marian Negrescu, directorul Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu”.

Din cadrul manifestărilor „Zilele Turismului Gorjean” nu vor lipsi nici festivalul lăutarilor, nici spectacolul de gală al Doinei Gorjului, care aniversează 65 de ani de înfiinţare, şi nici festivalul interjudeţean de folclor pastoral „Coborâtul oilor de la munte”. Haine de sărbătoare vor îmbrăca şi muzeele din Gorj unde vor avea loc diferite evenimente. De exemplu, la Muzeul Arhitecturii Populare va fi reconstituită o nuntă tradiţională a gorjenilor.

Vizualizări: 162

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: