Gorjul nu e roşu. E mai rău!

Un gorjean din diaspora are iniţiativa organizării pe 8 august, la Târgu Jiu, a unui miting de protest „împotriva guvernului de infractori care urmăreşte distrugerea statului de drept şi scoaterea României din Uniunea Europeană”. Alin Stănescu munceşte în Italia şi vrea să demonstreze că Gorjul nu e roşu. O să fie dezamăgit. Gorjul nu e roşu, e mai rău. E mort, cum bine zice colegul Narcis Daju.

Gorjenii nu protestează niciodată pentru nimic. A murit un om în faţa spitalului din Rovinari şi niciun medic nu a ieşit să îi acorde primul ajutor. Niciun protest. Aparegio, societatea de apă-canal, a fost surprinsă deversând fecale în Jiu. Niciun protest. Lucrările la stadion au stagnat de un an. Niciun protest. În sala sporturilor reabilitată cu două milioane de euro plouă. Niciun protest.

Gorjenii nu se mobilizează nici pentru a face fapte bune. Doar vreo 20 de voluntari au răspuns apelului unui gorjean de a participa la o acţiune de ecologizare pe Jiu. Acţiunea a fost un succes pentru că au marşat cei de la Salvamont, ISU, primărie, consiliul judeţean şi alte instituţii. Cei 20-30 de pescari care erau pe Jiu nu au schiţat un gest, nu au pus măcar un PET în sacii voluntarilor, doi dintre ei copii. Asta deşi era evident că o mare parte din mizerie provine chiar de la pescari. Pentru ca tabloul nesimţirii să fie complet, a doua zi după ecologizare au apărut deja PET-uri şi doze goale de bere aruncate, pachete goale de ţigări, pahare de cafea. Nici măcar o zi nu au respectat munca unor oameni.

M-aş bucura acţiunea „Gorjul nu e roşu” să fie un succes. Nu am nici un argument să cred că va fi.

În schimb, protestul din 10 august de la Bucureşti pare să sperie autorităţile, care au refuzat să îl autorizeze. Protestul va avea loc oricum, că nu stau cei de la #rezist într-o autorizaţie. Dar refuzul celor de la Jandarmerie, de la Primăria Capitalei şi cine mai face parte din comisia respectivă arată că oamenii ăştia se tem. Ăştia care fură şi împotriva cărora este anunţat protestul de un milion de oameni, la care vor veni şi mulţi români care muncesc în străinătate.

Vizualizări: 2,118

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: