Gorjul primeşte de la guvern mai mult decât cotizează

Ministerul Finanţelor a dat publicităţii o situaţie care vine să răstoarne teoriile politicienilor din Gorj, care susţin că judeţul nostru contribuie cu bani mulţi la bugetul de stat, dar primeşte puţin. „Harta banilor” arată că bugetele locale din Gorj primesc cu 5 la sută mai mult decât contribuţiile pe care gorjenii le virează către bugetul de stat. Asta în timp ce Capitala ţării primeşte de zece ori mai puţin decât contribuie.

Programul SOS Oltenia, lansat de sindicatele miniere, are la bază o teorie potrivit căreia Gorjul este exploatat de statul român, în sensul că mineritul şi energia contribuie cu bani grei la bugetul de stat, iar către comunităţile locale nu se întoarce mai nimic. Teorie complet falsă, dacă situaţia dată publicităţii de Ministerul de Finanţe este una corectă.

„Harta banilor” arată că, pentru fiecare sută de euro cu care Gorjul contribuie la bugetul de stat, comunităţile locale primesc 105 euro, bani din cota defalcată de TVA repartizată bugetelor locale. Gorjul contribuie într-un an cu 78 de milioane de euro la bugetul central şi primeşte înapoi circa 83 de milioane de euro.

Bucureşti este zona cea mai defavorizată din ţară, pentru că la fiecare 100 de euro cu care contribuie la buget, primeşte înapoi doar 11 euro. „Harta banilor” arată că zonele subvenţionate de stat sunt în general în Oltenia, Muntenia şi nordul Moldovei.

Vizualizări: 145

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: