Grădiniţe estivale pentru copiii fără bonă

Părinţii care nu au intrat în concediu şi nu au cui să îi lase în grijă pe cei mici pot apela la grădiniţele deschide în perioada verii. Grădiniţele cu Program Prelungit îi pot primi pe cei mici în funcţie de programul stabilit. Cele şapte instituţii de acest fel din municipiul Târgu Jiu vor fi deschise treptat în anumite luni ale verii. De astfel de ocazii pot beneficiat atât părinţii din oraşele Motru, Turceni, Rovinari şi Cărbuneşti.

Grădiniţele de vară sunt o soluţie pentru părinţii care nu au posibilitatea să îşi supravegheze copiii pe perioada vacanţei. Zeci de copii care nu au bonă sau bunici la ţară merg în continuare la grădiniţă şi pe timpul verii.  „Părinţii pot să îşi aducă copiii la grădiniţa noastră până la 31 iulie. Închidem câte o lună, timp în care aceştia pot să beneficieze de serviciile altei grădiniţe. Pe baza fişei medicale de la noi copiii pot să meargă şi la alte unităţi deschise”, spune Maria Fumărel, directoarea Grădiniţei „Lumea Copiilor” din Târgu Jiu. Directorii grădiniţelor care sunt deschise pe perioada estivală spun că nu sunt foarte mulţi părinţi care îşi aduc copiii la grădiniţă în timpul vacanţei, Dar cei care vin au parte de un program presărat cu activităţi recreative. Jocurile, plimbările, desenele pe asfalt nu lipsesc din program. „Nu apelează mulţi. La ora actuală avem în jur de 30 de copii ce au vârste cuprinse între trei şi şapte ani. Aici organizăm activităţi educative, distractive, în baza unui program de vacanţă. Părinţii îi aduc pe cei mici la grădiniţă la ora 7.00 şi îi preiau după masă, în jurul orei 18.00. „În această perioadă desfăşurăm şi trei etape din programul «Suntem împreună», iniţiat de Fundaţia «Sos Copiii Gorjului»”, mai adaugă Maria Fumărel. Activităţile din proiectul respectiv vizează dezvoltarea abilităţilor de viaţă a copiilor romi preşcolari. Împreună cu copiii din grădiniţa parteneră se vor derula o serie de acţiuni ce constau în plantarea de flori în spaţiile verzi, prezentarea de spectacole cu dansuri populare specifice, sau participarea la acţiuni de curăţenie a cartierului. O altă unitate ce va fi deschisă în timpul vacanţei, în lunile iunie şi august, este Grădiniţa „Vis de copil”. „Copii care vin aici pe timpul verii au un program de vacanţă, axat pe activităţi educative. În această perioadă aceştia beneficiază de asistenţă medicală”, spune Constanţa Teodorescu, directoarea unităţii. În funcţie de numărul copiilor prezenţi pe perioada vacanţie se va asigura permanenţa cu cadrele didactice necesare.

Grădiniţe pentru romi

De programe de vacanţă vor avea parte şi copii de etnie romă din zonele defavorizate ale judeţului. Pentru aceştia se va derula prin Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Gorj programul „Toţi la grădiniţă, toţi în clasa I”. În acest sens în perioada iulie-august vor fi deschise grădiniţele Poiana-Seciuri, Târgu Cărbuneşti, Pârâul de Pripor, Ruget, Valea, Câlnicu de Sus, Tetila, Stolojani. Programele ce se vor derula în aceste comunităţi dezavantajate sunt destinate copiilor care nu au frecventat grădiniţa şi care urmează a se înscrie în clasa I. Aici vor beneficia de rechizite şi de o gustare. „Pentru derularea acestui program au fost selectate comunităţile dezavantajate, iar selecţia va fi pentru cei mai săraci copii. Cadrele didactice vor fi instruite privind modul de organizare al grădiniţei estivale. Copiii vor primi rechizite şi câte o gustare”, spune Cristinel Gârdu, inspector de specialitate în cadrul IŞJ Gorj.

Vizualizări: 97

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: