Greblă: Rectificarea negativă nu este un prilej de bucurie pentru nimeni

Guvernul a anunţat că va face o rectificare de buget negativă, din cauză că încasările la buget sunt cu 3,8 miliarde de RON mai mici decât s-a prognozat. Şi ţinta de deficit bugetar a fost majorată cu 0,2% din PIB. Premierul Ponta a anunţat că bani în plus vor primi totuşi serviciile de informaţii, parlamentul şi ministerul de Interne. Ponta susţine că nu vor fi probleme cu plata salariilor în sistemul bugetar şi a însoţitorilor persoanelor cu handicap. Pentru sistemul sanitar, se va apela la fondul de rezervă. Parlamentarii USL de Gorj cred că primarii vor fi dezamăgiţi, pentru că aşteptau bani pentru investiţii.

Parlamentarii USL spun că rectificarea negativă va afecta primăriile care îşi făcuseră speranţe în legătură cu alocarea anumitor sume de bani pentru finalizarea investiţiilor, însă nu vor fi probleme cu plata salariilor, a pensiilor şi a indemnizaţiilor persoanelor cu handicap. Potrivit deputatului Vasile Popeangă, se vor lua bani de la anumite ministere şi redirecţionaţi către entităţile aflate în impas. „Prioritatea principală, aşa cum a declarat premierul Victor Ponta, este asigurarea salariilor şi a pensiilor pe anul 2013. Probabil, se vor lua bani de la unele ministere unde nu s-au efectuat cheltuieli mari şi vor fi daţi către alte entităţi care au nevoite de fonduri. Cu certitudine, cheltuielile pentru salarii şi pensii se vor acoperi. Nu pot să apreciez ce se va întâmpla la consiliile locale care au nevoie de bani pentru investiţii. Primăriile mai au şi venituri proprii, pe lângă aceste sume defalcate pe care le primesc de la bugetul de stat”, a declarat Vasile Popeangă, deputat Colegiul 5 Rovinari.

La rândul lui, deputatul PSD Mihai Weber nu exclude posibilitatea de a mai avea loc o ajustare bugetară în luna decembrie în urma căreia primarii să primească bani pentru finalizarea lucrărilor. „Într-adevăr este o problemă pentru că mulţi primari şi-au pus speranţa în această rectificare, dar după cum s-a constatat încasările la buget nu au fost cele prognozate la începutul anului. Ca atare, unele ministere vor avea o rectificare negativă. Sper, totuşi, că ministerele care vor primi o rectificare pozitivă să fie cele care se adresează către primării întrucât sunt localităţi cu probleme. Pentru plăţile curente, pentru salarii, pensii şi indemnizaţii ale persoanelor cu handicap sunt fonduri. Nu vor fi bani pentru anumite investiţii care trebuiau finalizate până la sfârşitul anului. Există posibilitatea să mai existe o ajustare bugetară şi în luna decembrie, iar primarii care au anumite lucrări începute să primească bani pentru finalizarea lor”, spune Weber.

Şi senatorul Toni Mihail Greblă confirmă faptul că nu vor fi probleme cu plata salariilor. „Orice rectificare negativă nu este un motiv de bucurie pentru nimeni, însă sunt date obiective care au condus executivul la această soluţie. Nici o instituţie a statului nu va rămâne fără bani pentru salarii”, a precizat Greblă.

Vizualizări: 158

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: