Greenpeace demonstrează că şi mineritul din Oltenia primeşte subvenţii

Asociaţia Greenpeace demonstrează că şi producţia de energie termo de la CE Oltenia a fost şi este subvenţionată de stat, nu doar producătorii de energie verde. Conflictul mediatic dintre cele două părţi a început după ce Greenpeace a dat publicităţii un studiu, care arată un sprijin de aproape patru ori mai mare pentru industria cărbunelui față de energia regenerabilă în perioada 2005-2013, iar totalul estimat al subvențiilor pentru cărbune, începând din 1990, ajunge la 13,8 miliarde de lei. Subvenţionarea masivă a verzilor şi accesul lor pe piaţă erau până acum argumentele cu care CE Oltenia explica managementul defectuos.

Greenpeace desfiinţează Complexul Energetic Oltenia punând la dispoziţia jurnaliştilor toate documentele care justifică afirmaţiile pe care le-a făcut la adresa companiei. După apariţia în presă a rezultatelor acestui studiu, CE Oltenia a dat un drept la replică, însă acesta este demontat cu documente de către Greenpeace. Organizaţia începe prin a pune la punct compania, deoarece cel care a scris comunicatul nu ştie date esenţiale despre piaţa de energie. „Energia din surse regenerabile s-a dezvoltat începând din anul 2012, prin urmare nu se pot face comparaţii intre aceasta si energia pe baza de cărbune pe perioada 2005-2013“, spune CE Oltenia. Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, România produce energie din surse regenerabile încă din anul 2007 și nu din 2012, explică Greenpeace, ataşând şi dovada.

Subvenţii de milioane de lei

Interesantă este însă partea cu subvenţiile primite de CE Oltenia. „Complexul Energetic Oltenia nu primeşte subvenţii, în schimb, energia din surse regenerabile nu poate fi competitivă decât dacă beneficiază de subvenţii masive“, a transmis compania într-un comunicat de presă. Această afirmaţie a fost desfiinţată de Greenpeace. Culmea organizaţia a pus la dispoziţie un document, ce are antetul CE Oltenia şi semnătura directorului Daniel Antonie, care răspundea la o cerere făcută de Greenpeace în decembrie 2013. În document, compania scrie negru pe alb că în perioada 1989-2013, s-a cheltuit de la bugetul stat, pentru susținerea extracției de lignit, suma de 891.663.615 milioane de lei. În continuare, asociaţia a arătat că producătorul de energie primește subvenții prin bonus de cogenerare, invocând raportul ANRE și a primit subvenții încrucișate până anul trecut. Într-adevăr, cea mai recentă formă de ajutor este HG 138/2013 cu acces prioritar la piață, compania livrând, cu prioritate, o cantitate minimă de 500 de MW. Certificatele gratuite de emisii sunt ajutor de stat, recunoscut ca atare în UE și în România, ca o formă de sprijin „acceptabilă” și legală. În fapt, Greenpeace demonstrează că societatea nu a rămas în piaţă datorită managementul performant.

ÎN LUME

CEO mai afirmă că „în nicio țară din lume nu se poate renunța deocamdată la energia sigură din surse clasice, care nu este dependentă de influența factorilor atmosferici și oferă siguranță în alimentarea consumatorilor”. Islanda şi Scoţia au 100% energie regenerabilă, iar în Norvegia, 99% din electricitate provine din surse regenerabile. În Germania s-a ajuns la 74% energie regenerabilă pe piața de energie.

Vizualizări: 131

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: