Grigore Pupăză - un destin exemplar

Personalitate de prim rang a învăţământului gorjean, Grigore Pupăză (1915-1997) a fost pe rând cadru didactic, erou de război pe frontul rusesc, luptător anticomunist, dar şi un istoric al Gorjului a cărei operă a văzut lumina zilei postum graţie eforturilor fiului său, profesorul pensionar Dan Pupăză. Emisiunea ”Cine a fost odată-n Gorj” vă oferă o ediţie specială dedicată lui Grigore Pupăză, un evocare a vieţii şi realizărilor acestuia făcută cu sprijinul fiului său.

Dascălul Grigore Pupăză a fost absolvent al Școlii Normale din Târgu-Jiu, începându-și activitatea de dascăl la şcoala primară din satul Ceamăn, judeţul Sălaj, iar în anul următor va trece la şcoala din satul Chichişa, judeţul Sălaj, sat populat numai de maghiari. Activitatea şcolară de la Ceamăn şi Chichişa va fi continuată în Gorj la Dobriţa şi Câmpofeni. După război, a fost profesor de matematică la Arcani iar apoi de limba şi literatura română la Ceauru şi Corneşti. A reuşit să absolve studiile de învăţământ superior la Timişoara fiind profesor de limba română, istorie şi constituţie.

Între 1937-<-xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" />1938 a urmat Şcoala de ofiţeri în rezervă  de la Ploieşti,  apoi servind ca ofiţer în Războiul dintre 1941-1944, participând la luptele din Crimeea, Rostov pe Don şi Iaşi. A fost decorat cu "Coroana României" şi "Virtutea Militară cu panglici”.

La cererea organelor judeţene de partid, a redactat împreună cu colegul său, învăţătorul C.Cheznoiu, o lucrare despre istoria şcolii gorjene până în anul 1975, care a fost publicată însă abia în 2005. Printre cărţile lui Grigore Pupăză amintim : „Istoria învăţământului din Gorj” (postum, colaborare cu C.Cheznoiu), Ed. „Newest”, Târgu Jiu, 2005; „File de jurnal”, (postum), Ed. „Newest”, Târgu Jiu, 2005; „Jurnal de front”, (postum), Ed. „Newest”, Târgu Jiu, 2005; ”Murmur de pe Jaleș”, Ed. Măiastra, Târgu-Jiu, 2007; ”Dacă soarta ne desparte…”, Editura Măiastra, Târgu-Jiu, 2008 ș.a.

Alte informații despre Grigore Pupăză ca și fotografii inedite luni seara la ora 18.30 pe GORJ TV.

Vizualizări: 172

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: