Grupuri energetice închise de la 1 ianuarie 2010 la Turceni şi Rovinari

În timp ce lumea e bântuită de criza economică, iar pe plan local cel mai cunoscut politician al momentului îşi dă în stambă făcându-şi colegii de Parlament în fel şi chip, pe meleagurile Gorjului se produc lucruri care în scurt timp vor avea consecinţe greu de anticipat la momentul actual. Două dintre cele mai mari companii de la nivel de judeţ, complexurile energetice de la Turceni şi Rovinari,  sunt în situaţia de a-şi închide parţial de la 1 ianuarie 2010 grupurile de producere a energiei electrice, din cauza întârzierilor mari la lucrările de modernizare a acestora.

Despre închiderea parţială sau completă a fostelor termocentrale s-a mai vorbit în timpul campaniei electorale şi doar pe la colţuri, foştii „profesionişti” care au condus unităţile respective dând mereu asigurări că vor rezolva lucrurile şi nu se va ajunge la ceea ce pare a fi începutul sfârşitului. Instalat în funcţia de conducere de doar câteva zile, directorul general al CE Turceni, Ionel Manţog, care este şi consilier al ministrului economiei, Adriean Videanu, spune că unitatea pe care o conduce nu are finanţarea asigurată pentru a moderniza grupurile 3 şi 6. Acesta afirmă că la complexul energetic Rovinari fosta conducere nici măcar nu a luat decizia până acum dacă modernizează două grupuri sau dacă le înlocuieşte complet, fapt care va genera probleme în activitatea unităţii.

„Termenul de conformare este de 1 ianuarie 2010, dar la cum stau lucrurile acum va fi imposibilă respectarea acestuia. Este extrem de grav că la Rovinari nici măcar nu s-a luat decizia de a înlocui sau repara două grupuri energetice. Evident că despre finanţare sau proceduri începute în acest sens nu poate fi vorba şi, astfel, suntem în imposibilitatea de a ne încadra în termenele de conformare”, afirmă directorul general al CE Turceni. Manţog spune că atât complexurile energetice, cât şi Societatea Naţională a Lignitului au probleme majore şi în privinţa felului în care funcţionează exploatările de cărbune, activitatea din acestea fiind afectată grav de lipsa suprafeţelor expropiate. Conform acestuia, mai multe excavatoare care ar trebui să extragă cărbune sunt oprite încă de la sfârşitul anului trecut.

Ponta n-a văzut problemele în 2007 şi 2008

Deputatul PSD de Gorj, Victor Ponta, a susţinut, în schimb, ieri, la Târgu Jiu, într-o conferinţă de presă, că unităţile din minerit şi energie ar urma să fie falimentate, pentru a fi privatizate mai uşor ulterior. Acesta a menţionat că, astfel, este continuat „un plan” început în anii 2005 şi 2006, când unităţile respective au mai fost conduse de reprezentanţi ai PDL Gorj. Discursul deputatului nu este unul nou, numai că, el a fost rostit doar prin 2005 şi 2006, precum şi acum, dar nu şi în 2007 şi 2008. De ce oare- Cei care lucrează în domeniu cunosc răspunsul. În replică la afirmaţiile respective, Ionel Manţog a menţionat că societăţile din minerit şi energie sunt „ca şi falimentate” de către fosta guvernare, acum încercându-se doar redresarea lor înainte de a fi prea târziu.

„Ele sunt ca şi falimentate de fosta guvernare, de care nici domnul Ponta nu e străin. SNLO a devenit în ultimul an un factor de blocaj economic la nivel de judeţ, afectând nu doar economia judeţului, ci şi bugetele locale. Şi în aceste condiţii, ce fac unii- Se ceartă pentru un post într-un consiliu de administraţie care este plătit cu 46 de lei pe şedinţă. Asta este dovada unui politicianism iresponsabil. Vă asigur că deciziile pentru soluţionarea acestor probleme nu vor aştepta până îi trece supărarea lui Ponta sau Călinoiu. La fel ţin să asigur pe toată lumea că în birourile noilor directori generali nu vor fi găsite agende cu liste ale unor politicieni, trusturi media sau partide. Pe cei învăţaţi să umble cu buzunarele pline îi va durea foarte tare. Dacă ţipă din cauza asta, nu-i treaba mea pentru că suntem într-o ţară liberă, unde şi ţipatul este liber”, spune Manţog.

Vizualizări: 83

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: