Gunoaiele din Gorj se adună cu fonduri europene nerambursabile

Doar 13 primării din Gorj nu au reuşit să acceseze fonduri europene în ultimii ani pentru a rezolva problema deşeurilor menajere. Primăriile care au obţinut finanţări de milioane de euro vor să formeze acum o Asociaţie de Dezvoltare Intercomunitară pentru Salubritate, sub coordonarea Consiliului Judeţean. Preşedintele Ion Călinoiu s-a întâlnit în acest sens cu mai mulţi primari din judeţ, de diferite culori politice şi i-a îndemnat să se implice în proiectul respectiv pentru a putea fi atrase şi mai multe fonduri europene. Şeful Consiliului Judeţean s-a declarat mulţumit de paşii făcuţi până acum în acest domeniu, deşi recunoaşte că gorjenii încă mai aruncă gunoaiele la întâmplare, nu la tomberon.

„Avem la nivelul localităţilor din judeţ, prin proiecte cu finanţare pe program Phare, asigurată o parte dinbaza materială necesară operaţiunilor necesare gestionării problemei deşeurilor menajere. Numai 13 localităţi nu au reuşit să atragă fonduri pentru dotare cu pubele sau mijloace de transport. O parte din cele 57 de localităţi au şi implementat sau sunt în curs de realizare a proiectelor. Ne mobilizăm acum pe grupuri de localităţi pentru a obţine o sumă destul de semnificativă pentru a rezolva problemele de mediu. Noi trebuie să acţionăm pentru ca utilajele să nu rămână nefolosite”, spune Călinoiu.

Ion Călinoiu spune că viitoarea Asociaţie de Dezvoltare Intercomunitară pentru Salubritate, ADIS, va fi similară societăţii Aparegio, care a atras zeci de milioane de euro pentru a moderniza reţelele de apă şi canalizare din mai multe oraşe gorjene. Şeful Consiliului judeţean este convins că, în câţiva ani gorjenii vor arunca gunoaiele la tomberon dacă preţul cerut de autorităţi pentru serviciile de salubritate va fi din ce în ce mai mic.

Vizualizări: 76

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: