Guvernul creşte subvenţia pentru energia verde, deşi a anunţat că o reduce

Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a emis un Ordin privind indexarea valorii certificatelor verzi de care beneficiază producătorii de energie regenerabilă. Valoarea minimă a unui certificat verde a crescut de la 28,1 euro la 28,8 euro, iar valoarea  maximă a crescut de la 57,3 euro la 58,8 euro. Ministrul Energiei a anunţat de mai multe ori în ultimele săptămâni că trebuie redusă schema de  sprijin.

Valoarea minimă de tranzacţionare a unui certificat verde era, potrivit legii 220, 27 euro, iar valoarea maxima de tranzacţionare de 55 euro/certificat. Lege permite ajustarea anuală a preţului în raport cu indicele mediu de inflaţie calculat la nivelul Uniunii Europene. „Pentru 2012, valoarea minimă pe certificat a crescut la 28,1 euro, iar cea maximă la 57,3 euro. Pentru 2013, a fost stabilită o valoare minimă de 28,8 euro şi o valoare maximă de 58,8 euro. Trebuie precizat in Romania certificatele se tranzacţionează la valoarea maximă. Anul trecut, preţul mediu de tranzacţionare a certificatelor verzi a fost foarte aproape de valoarea maxima”, scrie HotNews.

Producătorii de energie verde din România beneficiază de cea mai generoasă schemă de sprijin din UE. Ministrul Niţă a vorbit despre reducerea schemei de sprijin încă din momentul numirii sale în funcţie. Motivul ar fi impactul prea mare asupra facturilor la energie. Doar în luna ianuarie, influenta a fost de circa 10%. „Nu mi se pare normal şi trebuie reglementat acest lucru. În momentul de faţă suntem în negociere cu toate organizaţiile neguvernamentale ale marilor producători de energie eoliană şi alte energii regenerabile şi, după ce vom finaliza aceste întâlniri, atunci vom lua o decizie, câte certificate verzi vor rămâne, la ce preţ vor rămâne şi în felul acesta încercăm să reechilibrăm puţin din punct de vedere financiar lucrul acesta, apoi să vedem taxele prin care energia eoliană participă la echilibrarea sistemului“, a declarat ministrul Niţă.

Vizualizări: 160

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: