Guvernul neagă taxele impuse prin noul acord cu FMI

Scopul încheierii unui acord cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) nu este legat de introducerea unor noi taxe şi impozite, precizează Ministerul Finanţelor Publice (MFP), în urma unor informaţii apărute în presa cu privire la conţinutul noii scrisori de intenţie cu FMI, potrivit căreia Guvernul urmează să majoreze şi să introducă noi impozite.

"Scopul încheierii unui nou acord nu este legat de introducerea unor noi taxe şi impozite. Conţinutul noii scrisori de intenţie cu FMI prevede o întreagă serie de măsuri necesare realizării reformelor din domenii precum sănătate, transporturi, sectorul energetic, absorbţia fondurilor UE, continuarea restructurării companiilor de stat etc. Aceste reforme vizează asigurarea echilibrelor macroeconomice sustenabile şi continuarea creşterii economice", se precizează într-un comunicat al MFP, remis marţi AGERPRES.

În ceea ce priveşte informaţia conform căreia Guvernul şi-a asumat în scrisoarea de intenţie cu FMI introducerea CAS şi CASS pentru soţiile şi copiii majori aflaţi în întreţinerea angajaţilor cu venituri mari, MFP afirmă că informaţia este "complet falsă". "O asemenea măsură nu se regăseşte în scrisoarea cu FMI", arată MFP.

De asemenea, referitor la impozitarea diferenţiată a proprietăţilor în funcţie de utilizarea acestora, începând cu 1 ianuarie 2014, MFP precizează că aceasta prevedere nu este o noutate introdusă în actuala scrisoare, ci reprezintă o măsură asumată prin scrisorile precedente şi care a fost menţinută în noua scrisoare. "Măsura a fost introdusă la cererea mediului de afaceri, care a semnalat existenţa unor practici ce generau concurenţa neloială în piaţă. Astfel, persoanele fizice care utilizau proprietăţile în vederea desfăşurării unor activităţi economice, plăteau un impozit mult mai mic decât persoanele juridice care desfăşurau acelaşi tip de activităţi", se mai arată în document.

În ceea ce priveşte introducerea CASS (contribuţiei de asigurări sociale de sănătate) în cazul veniturilor obţinute din chirii de persoanele fizice, MFP afirmă că măsura are în vedere lărgirea bazei de contribuţie, reprezentând un prim pas în vederea implementării unei abordări fiscale unitare, astfel încât contribuţiile pentru sănătate să fie plătite de către persoanele care obţin venituri şi din alte surse decât cele de natură salarială.

Potrivit sursei citate, scăderea TVA pe tot lanţul de producţie şi distribuţie a pâinii, respectiv şi pentru făina şi grâu, de la 24% la 9 %, a fost asumată de către Guvern în programul de guvernare, iar măsura a fost intens solicitată şi de mediul de afaceri, fiind foarte bine primită de acesta. "Ea oferă premisele dezvoltării unei pieţe concurenţiale loiale, în care oamenii de afaceri corecţi îşi pot dirija eforturile pentru dezvoltarea bussinesului, pentru investiţii. Această măsură reflectă în mod pragmatic preocuparea MFP şi a Guvernului pentru diminuarea evaziunii fiscale şi creşterea colectării la bugetul de stat. Lupta împotriva evaziunii fiscale este un obiectiv prioritar asumat al MFP", se mai menţionează în comunicat.

Vizualizări: 124

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: