Hanu a majorat tarifele la apă şi canalizare din Canada

Motrenii au de la 1 august preţuri mai mari la apă şi canalizare, chiar dacă ultima creştere a fost în luna aprilie a acestui an. Iniţiatorul proiectului, primarul Dorin Hanu, a lipsit de la şedinţa de Consiliu, fiind plecat în concediu în Canada. Chiar şi aşa, acesta a  avut votul tuturor colegilor de la PSD, care au votat fără să stea pe gânduri. Motrenii vor plăti de acum doi lei pe mc de apă şi tot atât pentru canalizare, cu 15 la sută mai mult.

Ca de fiecare dată, cei care s-au opus măririi tarifelor au fost consilierii PDL. Aceştia au cerut reprezentanţilor Aparegio să explice de ce consideră necesară din nou ridicarea preţurilor. Cele mai puternice voci împotriva creşterii tarifelor au fost cele ale consilierilor Elena Vintilescu şi Ion Dobriţoiu: « Nu este nici corectă, nici oportună şi nici fundamentată solicitarea de creştere a preţurilor la apa rece şi canalizare. Să ceri majorarea tarifelor atât de mult şi atât de des într-un an de criză e o crimă la adresa populaţiei! »

Conform actelor adiţionale privitoare la evoluţia preţurilor, încheiate între Aparegio şi autoritatea delegantă, consilierii PDL au demonstrat că oraşul Motru se încadrează în tarifele estimate pentru anul în curs şi că nu este deloc necesară o creştere a acestora : « Odată cu delegarea gestiunii acestui serviciu public, preţurile aproximate în 2006 au luat în calcul, fără îndoială, indicele de inflaţie. Dovada este faptul că ne aflăm în parametri estimaţi atunci, iar din 2007 până azi tarifele au crescut deja de patru ori, fără nici un fel de investiţie în zonă! »

În ceea ce priveşte creşterea TVA, creştere pe care Aparegio a solicitat să fie acoperită tot de către populaţie, Elena Vintilescu a explicat că, dat fiind faptul că regia a înregistrat profit şi anul trecut, şi pe primele şase luni ale lui 2010, diferenţa de TVA ar putea fi foarte uşor suportată din bugetul acesteia şi nu punând-o tot în spatele oamenilor. De altfel, consiliera a demonstrat şi că toate creşterile de tarife din acest an, conform fundamentărilor de tarife ale Aparegio, nu s-au regăsit în investiţii, cum era firesc, ci în valoarea fondului de salarii al regiei de apă.

PSD a votat pentru majorarea preţurilor

Aparegio are în zona Motru lucrări de investiţii – reabilitare de puţuri, refacere de reţele, reechipare cu pompe şi instalaţii noi, reabilitări la staţia de tratare. Nici un proiect nou, doar reabilitări, care nici măcar nu au fost începute. Totuşi, deşi nu şi-a demonstrat solicitarea, regia a condiţionat continuarea acestora de o nouă creştere de preţ, majorare pe care consilierii PSD au îmbrăţişat-o fără să pună întrebări legate de fundamentare sau legalitate, dovedindu-se susţinători fervenţi ai « oricărui fel de creştere de tarif, dacă e pus pe seama populaţiei ». Un aport deosebit la votul final l-a adus, cu sau fără voie, secretarul primăriei, juristul Dumitru Petcu. Întrebat de consilieri despre legalitatea demersului Aparegio, acesta a ridicat din umeri, spunând că « probabil, regia nu ar cere asta, dacă n-ar fi în contract » (-!) 

« Dacă alături de consilierii PDL, măcar o parte din ceilalţi ar fi votat împotriva creşterii de preţ, oamenii din Motru ar plăti de la 1 august apa şi canalul la fel ca până acum… », a arătat consilierul local Ion Dobriţoiu. El a ţinut să reamintească motrenilor că « întrunirile Consiliului Local sunt publice, că cei care formează Consiliul sunt aleşi de ei şi sunt în slujba lor, nu invers şi că, dacă din ce în ce mai mulţi locuitori ar participa la şedinţele în care se decide soarta comunităţii, Consiliul Local ar fi obligat să vadă mai întâi de interesul obştii şi abia apoi de interesele majorităţii politice ».

În primăvara aceasta, consilierii PDL au propus înregistrarea integrală a şedinţelor Consiliului Local Motru şi transmiterea lor de către televiziunea locală. Propunerea a primit aviz negativ atât din partea primarului Dorin Hanu, cât şi a celorlalţi consilieri de aceeaşi culoare politică cu edilul, care au criticat dorinţa de transparenţă, apreciind că “cei care au propus asta au făcut-o pentru a putea deveni vedete”. 

Vizualizări: 105

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: