Hanu nu vrea să plătească pentru ca trenul să oprească la Motru

Cetățenii municipiului Motru așteaptă și acum ca trenul de călători să treacă prin gara lor. Disperați, oamenii au adresat mai multe petiții Societății Naționale de Transport Feroviar CFR Călători în speranța că trenul o să oprească până la urmă în Motru, însă totul a fost în zadar. Consiliile locale şi primăriile care beneficiau de acest tren ar fi putut subvenţiona această rută. Spre exemplu, primăria Motru nu este de acord. Aşadar, motrenii au rămas în continuare izolați, nereușind să îi înduioșeze pe cei de la nivel central, care au acuzat pierderi majore din cauza acestei rute.

Motrenii au rămas izolați de restului lumii din data de 15 ianuarie 2012, de când cele trei trenuri care deserveau locuitorii din municipiu și din împrejurimi au fost scoase definitiv din circulație de Căile Ferate Române. Nici până acum circulația nu a fost reluată. Locuitorii din Motru au adresat de atunci mai multe petiții către CFR, însă inutil. Cetățeanul Ilinof Costel a adresat o astfel de petiție în această lună, pe 17 aprilie. ”Am solicitat de nenumărate ori reluarea traficului de călători pe relația Motru-Strehaia, lucru care nu s-a întâmplat nici până astăzi. Am primit răspunsuri din partea  dumneavoastră și unul dintre ele a fost că această situație se datorează operatorului principal de infrastructură care nu mai este de acord să mai operați pe această rută nerentabilă economic. Noi toți cetățenii vă rugăm să reluați circulația feroviară de călători deoarece este singura noastră posibilitate de a ne deplasa și practic societatea dumneavoastră a izolat orașul Motru”, se arată în petiția întocmită de Costel Ilinof.

CFR vrea sprijin de la primărie

După câteva zile acesta a primit răspuns din partea CFR Călători, în care se arată că societatea a luat această măsură pentru a elimina pierderile și pentru a reduce cheltuielile. ”Referitor la reiterarea solicitării dumneavoastră menționăm că având ca obiectiv realizarea unui buget de cheltuieli și venituri echilibrat, CFR Călători a luat măsuri de eliminare a pierderilor operaționale, majorarea veniturilor din exploatare și reducerea cheltuielilor, identificând serviciile de transport  feroviar care provoacă deficit financiar”.  Pentru a susține transportul se pot acorda subvenții de la bugetele locale, în volum estimativ de peste 1.500.000 lei pe an. De asemenea în răspunsul primit se mai precizează că următoarele petiții pe aceeași temă vor fi clasate. ”Având în vedere că există prevedere legală pentru acordarea subvențiilor necesare transportului feroviar de călători de interes regional de la bugetele locale, în situația în care primăria dorește, se poate relua operarea trenurilor de călători pe secția menționată numai în condiții de echilibru bugetar, prin acordarea unei subvenții de la bugetele locale, în volum estimativ de 1.527.660 lei pe an”, mai reiese din răspunsul CFR-ului.

Primarul din Motru să nu audă

Primarul municipiului Motru, Dorin Hanu, nici nu vrea să audă de subvenționarea transportului. Spune că nu are bani la bugetul local pentru a plăti mai bine de două miliarde lei vechi pe lună pentru susținerea transportului feroviar. ”Eu am făcut demersurile la Minister, la senatorii, deputații de Motru, la prefectură. Aceasta este o societate care aparține Ministerul Transporturilor. Răspunsul care mi s-a dat atunci de către cei de la ministerul transporturilor a fost că toate aceste trasee nu sunt rentabile, dar urmează să fie scoase la privatizare. Subvenționat din bugetul local- Valoarea e foarte mare de subvenționat. Era vorba de peste două miliarde lei vechi pe lună. Păi cine dă două miliarde și ceva pe lună la o societate comercială-  Soluția e foarte clară, privatizarea”, spune primarul din Motru, Dorin Hanu.

DEFICIT

Conform unor calcule veniturile pe relaţia Motru-Strehaia era undeva în jur de 25 de mii de lei, iar cheltuielile depăşeau 150 de mii de lei, adică era un deficit de aproximativ 125 de mii de lei, adică, 25 miliarde de lei vechi pe care CFR Călători nu a dorit să îl mai suporte.

Vizualizări: 139

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: