Hotel din Rânca distrus într-un incendiu

Unul dintre puţinele hoteluri de patru stele din staţiunea Rânca este de ieri o construcţie care are nevoie de mulţi bani pentru a fi reabilitată şi a redeveni ce a fost în ultima vreme. „NT”-ul a fost cuprins de flăcări de la acoperiş spre etajele inferioare, acolo unde focul şi fumul nu au făcut pagube ajungând apa aruncată de pompieri pentru a limita efectele nefaste ale incendiului.

Nenorocirea aminteşte însă foarte mult de un alt incendiu puternic produs la Rânca, cel de acum doi ani, când un alt investitor din staţiune, un om de afaceri din Piteşti, s-a ales cu o pagubă de peste un milion de euro. Şase cabane noi nouţe din lemn ignifugat s-au făcut scrum, pompierii neavând nici atunci suficientă apă pentru a interveni.

Focul a fost observat în jurul orei 11.00 de unul dintre cabanierii din zonă. „Am văzut că era din ce în ce mai mult fum şi era clar că nu e de la coşul centralei. Am venit aici, am văzut că arde şi aşa ne-am strâns vreo 20-30 de proprietari de pensiuni şi magazine, au venit şi turişti, dar nu prea am avut cu ce să intervenim. Ardea acoperişul, era prea sus, apă este şi nu prea este aici”, a povestit unul dintre martorii oculari.

Două autospeciale ale pompierilor militari din Novaci au urcat cât au putu de repede în vârful muntelui, iar în sprijinul lor au mai venit în orele următoare alte patru echipaje, trei dintre ele fiind de la Târgu Jiu. În cele din urmă a ajuns şi o scară rulantă folosită pentru intervenţii la înălţime, dar flăcările mistuiseră deja o bună parte din acoperişul şi mansarda hotelului. Pompierii au trebuit să se folosească de tuburi de oxigen pentru a putea intra în clădire după ce, în prealabil, reuşiseră să ţină cât de cât focul sub control. Ei au mai scos din hotel câte un televizor, scaun sau alte bunuri ce mai puteau fi salvate, dar prea puţin în comparaţie cu ce se afla în interior.

De ore bune a fost nevoie pentru ca focul să fie lichidat, patronul hotelului, Nicolae Turbatu, fiind plecat la Bucureşti în momentul izbucnirii incendiului. Se pregătea să vină azi la Rânca, „NT”-ul urmând să îşi reia activitatea de Dragobete, după ce la începutul lunii fusese închis, odată cu stricarea vremii şi îngreunarea accesului spre staţiune.

CAUZA

Primele informaţii arată că tocmai redeschiderea azi a hotelului, pentru primirea unor grupuri de turişti, a generat nenorocirea de ieri. Un paznic a aprins focul la centrala termică a hotelului, pentru a „dezmorţi” camerele, ulterior scântei şi, mai apoi, foc fiind observate în zona coşului de evacuare a fumului. E foarte posibil ca funinginea de pe coş să nu fi permis o bună evacuare a gazelor arse şi astfel să se producă dezastrul, o comisie urmând să stabilească ce anume s-a întâmplat ieri.

PREFECTUL, LA FAŢA LOCULUI

Prefectul Liviu Andrei a ajuns în mare grabă la Rânca, lipsind chiar de la videoconferinţa cu ministrul Gabriel Berca. Hotelul ars ieri este cel la care a fost organizată prima întâlnire a fostului ministru Traian Igaş cu prefecţii din ţară. Andrei îşi făcea ieri cruce şi se ruga pentru ca flăcările să nu ajungă la brazii din apropierea hotelului, dar şi la un ditamai rezervorul în care erau înmagazinate două tone de gaze. „Asta rade tot pe o rază de 30 de metri dacă sare în aer. E o bombă!”, a explicat prefectul cerându-le pompierilor să evite o catastrofă.

Vizualizări: 602

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: