Iadul

O sută de morţi şi peste 500 de răniţi într-o singură zi la Kiev este un bilanţ care întrece şi cele mai negre aşteptări. Şocul fusese oricum imens şi cu o zi înainte, când se vorbea de 30 de morţi. Ieri însă lucrurile au scăpat de sub control, s-a tras din toate părţile cu arme de foc, s-a aruncat cu sticle incendiare. În stradă sunt şi mulţi copii şi adolescenţi. Tinerii, într-un spirit de solidaritate, s-au dus în piaţă după conflictele armate pentru a face curăţenie.

Acum 25 de ani, românii strigau „Libertate!”. Cu atât mai mult o cer ucrainenii acum, când accesul la informaţie nu poate fi oprit nici măcar în ţările cu dictatură. Şi azi, ca şi acum 25 de ani, oamenii protestează pentru a câştiga libertatea. În România, libertatea a adus pentru milioane de oameni foamea. Şi totuşi, dorinţa de libertate, nu foamea, este cea care îi scoate pe oameni în stradă.

Într-o ţară în care oamenii se pot exprima, revoluţiile sunt puţin probabile, oricât de mare ar fi foamea, corupţia sau circul politic, ca să luăm exemplul României. Când puterea capătă accente de dictatură, cum a fost cazul lui Năstase şi Mischie în ultimul lor an de mandat, apare revolta. România s-a exprimat atunci la vot şi a dat de pământ cu partidul-stat. Dacă urmaşii lor Ponta şi Călinoiu nu se trezesc la timp, vor păţi la fel. Aşa e istoria, se repetă.

Din 2012, România a avut neşansa de a avea o coaliţie de guvernare de 70%. Prea mult pentru caracterele politicienilor noştri, astfel că abuzurile s-au ţinut lanţ. Paradoxal, ieşirea PNL de la guvernare, dată ca sigură cam de toată lumea în zilele următoare, va duce la o îmbunătăţire a guvernării. Teama puterii de a greşi va fi mai mare, pentru că opoziţia va fi mai puternică. Dacă alegerile prezidenţiale vor fi câştigate de Victor, de Crin sau de altcineva, este deja mai puţin important. Este bine că rămânem fără o coaliţie puternică la guvernare, pentru că politicienii noştri sunt croiţi să beneficieze doar în interes personal de un avantaj care într-o ţară modernă ar fi fost folosit în interesul oamenilor.

Vizualizări: 80

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: