„Iarba elefantului“ revine în actualitate la CEO

Directorul general Laurenţiu Ciurel anunţa, acum un an, într-o conferinţă de presă, că vrea să reducă poluarea scoţând energie dintr-o plantă. Iarba elefantului. Ciurel spunea atunci că a făcut nişte cercetări şi că ar fi avantajos amestecul acestei plante cu lignit. Însă abia acum CE Oltenia face un studiu de fezabilitate pentru a folosi biomasa în cazanele de la Rovinari.

Directorul general Laurenţiu Ciurel a deschis de-a lungul vremii mai multe subiecte privind investiţii sau idei de dezvoltare a companiei. O fabrică de brichetare la Motru, parc fotovoltaic pe terenurile scoase din sarcina minieră sau energie din iarbă şi cărbune. Niciuna dintre acestea nu a fost dusă la îndeplinire. Dar, la varianta de a folosi plante în producerea energiei nu a renunţat. Compania analizează posibilitatea arderii biomasei în termocentralele din Gorj. „Dacă arzi 30.000 de tone de biomasă te scazi cu 30.000 de certificate. A fost semănată (n.red- iarba elefantului) de o firmă de specialitate, stăm să crească, se face mare de câţiva metri, se uscă, se cântăreşte, se toacă şi se bagă în cazan. Economia ar fi de jumătate de milion de euro pe un an financiar“, a declarat Ciurel în decembrie 2013. Această plantă fusese semănată pe 11 hectare. 

Studii de fezabilitate

Acum, CE Oltenia a angajat firma Tractebel Engineering SA Bucureşti pentru a face un studiu de fezabilitate în folosirea biomasei în producerea de energie. Contractul este în valoare de 76.522 de lei. Compania caută metode a reduce numărul de certificate CO2 de  achiziţionat. „Co-arderea biomasei cu cărbunele în cazanele proiectate pentru cărbune este tot mai utilizată pentru ca se folosesc investiţiile si infrastructura existenta a centralelor termoelectrice cu combustibili fosili şi in acelaşi timp se reduc emisiile de poluanţi şi de gaze cu efect de seră. În acest context este necesar ca, pe lângă asigurarea unei exploatări economice a blocurilor energetice existente, să se analizeze si oportunitatea implementării tehnologiei de ardere mixtă a biomasei cu cărbunele la cazanele de abur existente in SE Rovinari. Biomasa poate fi obţinută prin înfiinţarea de culturi energetice pe terenurile disponibile, scoase din circuitul tehnologic, aferente depozitului de zgură şi cenuşă al SE Rovinari, depozitele de steril ajunse la cotele finale aferente exploatărilor de cărbune“, explică CE Oltenia.

Vizualizări: 151

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: