Idei și câini

Am o teorie legată de inteligența umană. E cam singura mea teorie relativ optimistă legată de omenire, ca specie. Anume, cred că inteligența nu poate exista în absența empatiei și a compasiunii. Am convingerea că progresul nu poate fi posibil, pe termen lung, cu oameni cu minți mici, captive în probleme crude și irelevante cum ar fi ”ce să facem ca să scăpăm de maidanezi?”. Cu atât mai puțin atunci când răspunsul pe care și-l dau este ”să-i omorâm!”.

În ultima vreme, teoria îmi este confirmată de diverși oameni. Încerc cât pot să evit argumentele ad hominem, adică să nu consider un om prost sau deștept doar prin poziția pe care o are față de existența maidanezilor pe străzi. Măcar pentru că nu mă simt bine să fiu perceput ca fiind în aceeași tabără cu Vadim Tudor. Totuși, intrând în contact cu oameni din ambele tabere și încercând să fiu cât mai obiectiv și mai echilibrat cu putință, am observat că, în proporție covârșitoare, creativitatea, capacitatea de înțelegere și adaptare, imaginația și sclipirile de genialitate sunt de partea iubitorilor de câini. N-aș vrea să mă (mai) cert cu nimeni, deci nu voi spune și ce caracteristici dominante am sesizat în tabăra cealaltă. Mă voi limita la prima.

Încercând să cunosc cât mai bine apărătorii câinilor din toată lumea, mi-am petrecut vreo două nopți pe YouTube. Am descoperit videoclipuri minunate, idei absolut geniale, puse în practică de studenți și tineri din țări ca Mexic, Chile, Costa Rica, Anglia sau Italia. Idei pentru care firme de publicitate sau mari clienți ar fi plătit regește. Ei, însă, nu au primit nimic. Doar o prea mică recunoaștere. De exemplu, oamenii din Mexic care au făcut campania ”stăpânul invizibil” ar merita niște premii pe la multe festivaluri. Au creat o lesă dintr-un plastic ușor și tare, curbat la un capăt ca și când ar fi avut un mâner, și le-au legat la gâtul maidanezilor, care s-au plimbat pe străzi ca și când ar fi fost ținuți de un om invizibil. Imaginile sunt incredibile. Rezultatele la fel: în două săptămâni au fost adoptați peste 200 de câini, cu costuri zero de promovare. Asemenea idei venite de la asemenea oameni au darul de a ne reda încrederea în omenire. Și poate, cine știe, într-un viitor mai echilibrat și mai atent la vietățile cu care împărțim planeta.

Vizualizări: 180

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: