Împăduririle masive duc la stagnarea sau scăderea încălzirii

Un studiu efectuat în zone în care s-au efectuat numeroase împăduriri a uimit climatologii. Temperaturile au stagnat sau chiar au scăzut acolo unde au fost realizate vaste reîmpăduriri.

Oamenii de știință au cercetat și au descoperit motivul pentru care o parte din sud-estul Statelor Unite a beneficiat de temperaturi în stagnare sau chiar scădere, în ciuda tendinței globale de încălzire.

Motivul principal pentru această „anomalie” este vasta reîmpădurire a unei mari părți din estul țării, după ce colonizarea europeană a venit cu pierderea unui număr enorm de copaci din zona. În istoria colonială timpurie a existat o creștere masivă a defrișărilor, însă, situația a început să se inverseze în jurul anilor 1920, pe măsură ce mulți oameni au început să se mute în orașe, lăsând terenurile rurale să devină populate din nou cu copaci.

Între timp, prin programe guvernamentale, au fost reîmpădurite 15 milioane de hectare de teren în estul Statelor Unite, anunță hope.ro.

Revitalizarea pădurilor a dus la răcirea temperaturii aerului, scrie The Guardian, copacii contribuind la acest proces prin transpirație – apa este extrasă de la rădăcini și eliminată în aer prin frunze sub formă de vapori, răcind astfel mediul.

Vizualizări: 2,282

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Externe:

Citește și: