Imunitatea cuplului Ponta-Băsescu

Ponta şi Băsescu au fost patronii sau pionii aceleiaşi mafii, cea în care a dat parţial iama DNA în ultimul an. Acelaşi DNA care ani buni a stat cu fundul pe dosare, pe interceptări, procurorii făcând în regimul Băsescu literatură de sertar. Un DNA care nici acum nu ajunge cu adevărat la Băsescu şi la Ponta, care continuă să sfideze prin atitudinile pe care le au la tv ori pe facebook.

Direcţia Naţională Anticorupţie nu este zmeul-zmeilor, cum vrea să pară. Întâmplător acum, după ce caracatiţa corupţiei a sufocat România, a primit undă verde să dea puţin cu mătura. De unde a primit verde, nu ştiu, poate de la ambasada americană, poate din altă parte. Nici nu contează, important este că şi acum pare că îşi face treaba selectiv. Oricâte şpăgi ar fi trecut pe la Udrea, nu se poate să te opreşti cu ancheta la ea, fiind evident că era doar unul din intermediari. Şi totuşi, Băsescu rămâne intangibil pentru Kovesi.

Nici Ponta nu este luat serios la întrebări. Implicarea lui în dosarul Turceni-Rovinari, aşa cum rezultă din rechizitoriu, aproape că nu ar fi existat, dacă la un moment dat Ponta şi Şova nu ar fi falsificat nişte procese verbale. Ponta a făcut mult mai multe afaceri prin Şova, prin Ghiţă, prin şeful lui de cabinet, prin mulţi alţii. Afaceri al căror miros nu a ajuns la DNA, care a făcut un dosar cât să forţeze o demisie, nu să obţină o condamnare.

Din păcate pentru ei, pionii gen Udrea şi Şova au fost sacrificaţi de stăpânii lor Băsescu şi Ponta. Şi totuşi, nu fac denunţuri la DNA (probabil că nici procurorii nu le cer), sperând că totuşi mai scapă. Nu vor scăpa. DNA va face curăţenie de la nivelul lor în jos. Ceea ce e bine, dar nu suficient. E bine pentru că am aflat în ultimul an de şpăgi ca şi dovedite de o sută de milioane de euro. Aflăm că s-a luat şpagă şi în biserică, şi la birou, şi acasă, şi la cimitir, şi în lift, şi la toaletă. Da, DNA face multe lucruri bune, dar nu merge până la capăt. Şi încă ceva. Într-o zi, cineva din DNA trebuie să explice de ce instrumentează în 2015 fapte de acum 10 ani, de care se ştia, a scris presa, au fost rapoarte ale serviciilor. Procurorii care au protejat sistemul corupt trebuie să fie traşi la răspundere. Procurori pe care Ponta şi Băsescu îi ştiu, probabil de aici imunitatea de care se bucură.

Vizualizări: 147

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: