În Australia nu e frig

Cum funcţionez pe alt fus orar, m-am trezit ieri dimineață la ora 6. Am deschis televizorul pe Digi 24. Am stabilit în forurile mele interioare de ceva timp că Digi 24 este singura televiziune decentă de știri din România. Avea să urmeze o oră în care să descopăr că, din păcate, acea televiziune decentă de știri nu există. Asta pentru că celor de la Digi le-a luat 44 de minute de la intrarea în direct la jurnalul de dimineață ca să mă informeze și pe mine, telespectator curios și cu simțurile treze, despre cel mai important lucru care se petrecea pe planetă la acea oră: un atac terorist cu luare de ostatici la Sydney (care nu, nu este capitala Australiei, cum avea să susțină o oră mai târziu altă televiziune profi, Realitatea). Cu atât mai grav: atacul în care aproximativ 20 de oameni erau ținuți ostatici într-o cafenea dura deja de 5 ore când televiziunile noastre de știri au intrat în direct. În cele 44 de minute în care nu am auzit nimic despre asta, la Digi am putut urmări nu mai puțin de trei buletine meteo în care mi s-a spus, în mare, același lucru de trei ori: că afară e iarnă și e frig.

Începând cu 6:44 și încheind cu ora la care scriu acest text, 18:04, televizorul meu a stat fie pe BBC, fie pe CNN. În jurul orei 17:30 ora României trupele speciale australiene au luat cu asalt cafeneaua și am putut fi martorii unor secvențe parcă de film, cu schimburi de focuri și ostatici fugind de pe câmpul de luptă. M-am rupt complet de România și nu mi-a părut rău, de aceea am aflat cu tristețe, dar deloc surprins, că între timp și la noi avusese loc un incident grav, cel cu elicopterul SMURD prăbușit. Nu aș fi avut de unde să știu despre acest caz, pentru că presa română e imbecilă. Când ești imbecil, e cam ca-n anecdota cu ciobănașul care striga ”Lupul!” la mișto. Când chiar se întâmplă ceva important, nimeni nu te va mai băga în seamă.

Nu regret c-am renunțat să știu ce se întâmplă în România (cel puțin temporar) și asta nu din cauza fusului meu orar incompatibil cu țara. Pur și simplu mă simt mai degrabă un cetățean al planetei Pământ decât unul al României. Într-o epocă în care informația circulă cu viteza luminii și chiar avioanele (breaking news, apropo, căutați Skylon pe Google) pot să parcurgă în patru ore cea mai îndepărtată distanță dintre două puncte de pe Terra, să rămânem cu manualele prăfuite de jurnalism în care suntem învățați că newsworthiness-ul începe cu proximitatea spațială mi se pare o comportare idioată și anacronică.

Acestea fiind spuse, vă asigur că, cel puțin pentru următoarele două luni, afară va fi frig. Asta ca să nu vă mai consumați voi timpul uitându-vă la știrile din România. Pe planetă, însă, e cam la fel tot timpul. Pentru că în timp ce în România era frig și nu se întâmpla nimic, în Australia era vară și mureau oameni din cauza religiei.

Vizualizări: 162

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: