In Gorj se fac avorturi în funcţie de sexul copilului

Numărul întreruperilor de sarcină din Gorj este în creştere. Tinerele cupluri nu-şi mai doresc copii şi mai mult decât atât, renunţă la aceştia imediat ce află sexul fătului. Majoritatea cuplurilor îşi doresc băieţi, iar vestea că vor avea o fetiţă nu este pe placul lor. Comisia Europeană a iniţiat un proiect de lege care să le interzică medicilor să divulge sexul copilului până la naştere tocmai pentru a evita acest lucru.

De la începutul anului şi până în prezent, atât la cabinetele de ginecologie din spitale din judeţ cât şi la cele particulare au fost făcute peste 1.000 de întreruperi de sarcină. Alarmant este faptul că numărul avorturilor creşte de la un an la altul. „De la începutul anului şi până în prezent s-au înregistrat 1038 de întrerupe de sarcină. Pe toată perioada anului trecut s-au înregistrat 948, ceea ce arată clar faptul că numărul avorturilor este în creştere. Numărul avorturilor este aproximativ egal cu numărul naşterilor. Până cum s-au înregistrat şi aproximativ 1480 de naşteri. În acest an au recurs la întrerupere de sarcină şi trei minore cu vârste sub 15 ani”, a declarat Elena Piţian, purtător de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj.

Avorturi după „preferinţă“

De cele mai multe ori sexul copiilor le determină pe mame să întrerupă sarcina. Majoritatea cuplurilor, mai ales de etnie romă îşi doresc băieţi, iar atunci când află că au fete recurg la avort. „Foarte multe mame fac avorturi după ce afla sexul copilului până în patru luni de sarcină. La primul copil părinţii vor să fie sănătos, la a doua sarcină vor băieţi, dacă afla că au fata fac avort. Aproximativ 90% din cupluri vor băieţi. La cetăţenii de etnie romă când află că au băiat sunt foarte bucuroşi, dar când e vorba de fata pleacă dezamăgiţi”, spune Vasile Stănculete, directorul Spitalului Târgu Jiu.

Sunt însă şi medicii care nu întrerup sarcini decât dacă starea de sănătate a mamei impune acest lucru. „Eu sunt singurul medic ginecolog din Gorj care nu face avorturi la cerere, decât întreruperi de sarcină în scop terapeutic. Atunci când sănătatea mamei sau a fătului impune acest lucru”, a declarat Stănculete.

Vizualizări: 114

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: