Înainte, spre trecut

Lui Jay Gatsby, faimosul personaj principal al lui Scott Fitzgerald, îi putem găsi foarte puține lucruri în comun cu Victor Ponta. Poate că sunt amândoi milionari, dar Gatsby e misterios, în timp ce Ponta este, grație plăcerii sale deja bolnave de a apărea la televizor, fix în partea opusă a scării misterului. Poate că și-au însușit amândoi averea fraudulos, dar Jay a învins sărăcia având mereu în minte un scop mult mai nobil decât Victor: propria dragoste. Chiar și cu atâtea diferențe între ei, însă, destinele celor doi curg înspre aceeași esență: barca spre înapoi.

Fraza de final a cărții lui Fitzgerald merită congrese și simpozioane care să încerce s-o demonteze, explice și interpreteze. ”Și astfel ne zbatem, niște bărci împotriva curentului, târâte neîncetat înspre trecut.” Probabil necunoscută lui Victor Viorel, metafora vieții noastre – o barcă purtată inevitabil înspre trecut, indiferent cât ne-am strădui să înaintăm, ascunde o semnificație aproape tragică: viitorul este condamnat să devină trecut; când Gatsby vede lumina verde de la farul de pe insula unde trăiește obsesia lui, Daisy, nu înțelege că nu este lumina verde a viitorului ce va să vină, ci a trecutului care s-a scris deja.

Obsedat să o recucerească pe Daisy, Jay Gatsby organizează petreceri uluitoare la care tocmai el nu participă, sperând doar ca la una dintre ele să apară și ea. Obsedat să-i recucerească pe votanții lui Iliescu, Victor Ponta s-a urcat într-o barcă a ISU, intuind că este o barcă spre trecut, dar nerealizând că spre un trecut pe care oamenii nu-l mai doresc. În timp ce familia regală britanică ajută la inundații încălțându-se în cizme, intrând până peste genunchi în apă și scoțând ei înșiși (prinții) apa din curțile oamenilor, cu gălețile, Victor Ponta plutește regește pe deasupra luciului viiturii, într-o ambarcațiune electorală urmată îndeaproape de una plină de ziariști care va imortaliza descinderea lui Ponta în tragedie pentru eternitate. Și astfel se zbat, niște bărci împotriva progresului, târâte neîncetat spre comunism.

Vizualizări: 192

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: