Încă un card pentru români

După deja celebrul card de sănătate, guvernul anunţă că va lansa şi cardul de şomer. Este vorba de un program al Ministerului Fondurilor Europene, pentru identificarea tinerilor şomeri care au ieşit din evidenţele AJOFM, care nu urmează o şcoală şi care nici nu prea îşi mai caută de lucru. Uniunea Europeană alocă fonduri importante pentru integrarea acestor tineri pe piaţa muncii. Tinerii NEETs, aşa cum sunt numiţi în limbajul de specialitate, vor primi un card profesional, pe care vor fi trecute studiile, programele de formare la care a participat, etc.

E greu de înțeles la ce le va folosi cardul cu pricina tinerilor şomeri aflaţi în căutarea unui loc de muncă. Practic, e un CV în format electronic. La prima vedere, par bani cheltuiţi degeaba. Dincolo de asta, problema tinerilor care nu-şi găsesc serviciu în primii ani de la terminarea studiilor este una reală, gravă, care trebuie rezolvată. Pentru că sunt oameni care şi-au pierdut deja speranţa că îşi vor găsi vreodată un serviciu cu carte de muncă şi renunţă să mai caute. Mulţi renunţă şi la ideea de a-şi întemeia o familie, pe care nu ar avea cu ce să o întreţină. A convinge un om care a trăit până la 30-40 de ani muncind cu ziua sau din ajutoare sociale să muncească zi lumină pe salarii modeste, este destul de complicat. Iar felul în care sunt cheltuiţi în România banii europeni pentru aducerea acestor tineri în piaţa muncii nu pare prea eficient.

Revenind la cardul de șomer, acesta va fi adăugat în portofel alături de cardul de sănătate, de cardul de salarii, de cartea de alegător, de cartea de identitate, de permisul de conducere. Unele cu cipuri, altele în curs de perfecţionare. Cred că pe viitor nu vom mai avea portofelul plin de carduri. Va fi unul singur, care să ţină loc şi de act de identitate, şi de card de sănătate, şi de card profesional. Tehnologia avansează rapid şi cine ştie, poate peste nişte ani vom renunţa şi la cardul unic şi vom avea un cip în spatele urechii, aşa cum vedeam în filmele de la finele secolului trecut.

Vizualizări: 139

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: