Încă un medic veterinar îşi riscă slujba după o condamnare

O anchetă finalizată în toamna lui 2013 de procurorii Direcției Naționale Anticorupție a ajuns de abia acum în faza pronunțării unei prime sentințe, dosarul vizându-l pe un medic sanitar-veterinar din Gorj, dar și pe doi gorjeni din Schela, care au încercat să ia de la APIA mai mulți bani decât li se cuveneau.

Medicul Petrică Șuțu a primit trei condamnări cuprinse între 2 și 4 luni, toate fiind contopite în cea mai mare dintre ele, la care magistrații au mai adăugat un spor de o lună, astfel încât pedeapsa finală este de cinci luni. Șuțu nu va merge însă după gratii pentru că executarea este suspendată și înlocuită cu un termen de încercare, la fel ca și pentru alți doi inculpați din dosar.

Mihaela Pătrășcoiu, fostă Buliga, și soțul său Nicolae Vasile Pătrășcoiu, au fost condamnați la câte 4 luni de închisoare cu suspendare, acuzațiile ce le-au fost aduse de procurorii DNA fiind de tentativă la infracțiunea de folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităților Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, tentativă la infracțiunea de înșelăciune, fals material în înscrisuri oficiale în legătură directă cu infracțiunea împotriva intereselor financiare ale Comunităților Europene, în formă continuată, și, respectiv, complicitate la aceste infracțiuni pentru bărbat.

Dosarul a fost instrumentat de procurorii DNA Târgu Jiu, fiind unul dintre ultimele și puținele instrumentate la Târgu Jiu în perioada în care aici exista un Birou Teritorial. În 2012,  Mihaela Pătrăşcoiu a semnat în fals 10 formulare de mişcare a animalelor, întocmite cu date nereale de medicul veterinar Petrică Şuţu. Actele respective au fost prezentate la dosarul cererii de finanțare înregistrată la Oficiul Județean de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (OJPDRP) Gorj, la care a atașat documente ce cuprindeau date nereale cât și o declarație întocmită în numele unei alte persoane, semnată în fals, în scopul de a îndeplini cerințele de eligibilitate pentru obținerea sumei de 32.000 euro, din care 25.600 euro fonduri europene și 6.400 euro fonduri naționale. Soţul femeii, Nicolae Vasile Pătrăşcoiu, a mers apoi la Primăria Schela şi a depus o declaraţie pe propria răspundere, cu date nereale însă, care a fost folosită ulterior la eliberarea extrasului din registrul agricol cu mențiuni false, pe care ulterior femeia le-a folosit la dosarul cererii de finanțare. În acelaşi timp, medicul veterinar Petrică Şuţu a făcut şi el o „manevră”, eliberând o adeverință care cuprindea date nereale și întocmind în fals 10 formulare de mişcare a animalelor, care au fost semnate ulterior, de Mihaela Pătrăşcoiu. Actele au fost apoi utilizate la dosarul prin care femeia solicita finanțarea. În plus, medicul veterinar „în perioada septembrie 2012 – februarie 2013, pentru a justifica eliberarea unor documente, a întocmit în fals, in numele unor persoane, 5 cereri pe care le-a antedatat”. Sentința dispusă acum de instanță nu este definitivă.

Vizualizări: 218

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: