Încă un NUP pentru Ciurel. Sindicatele atacă în instanţă!

Federaţia Naţională Mine Energie (FNME), Sindicatul Liber de la Cariera Roşiuţa şi Sindicatul Liber de la Cariera Lupoaia au contestat în instanţă rezoluţia procurorilor de neîncepere a urmării penale împotriva conducerii CE Oltenia, după ce administraţia a acordat primă de 8 martie în funcţie de apartenenţa sindicală. CE Oltenia a fost amendat cu 5.000 de lei de Consiliul Naţional de Combatere a Discriminării (CNCD) pentru că a dat prime doar unei părţi a salariatelor, însă argumentele sindicatelor nu au fost suficiente pentru procurori.

Sindicaliştii din minerit şi energie au contestat în instanţă decizia prim-procurorului Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu, Ileana Enache, de neîncepere a urmăririi penale a conducerii CEO, care a discriminat angajatele din companie. Primul termen este pe 8 septembrie. Sindicaliştii spun că nu consideră că o soluţie de NUP este corectă în condiţiile în care, spun ei, au arătat că actuala conducere a companiei a făcut un abuz. În plus, şi CNCD a amendat cu 5.000 de lei compania pentru tratament diferenţiat aplicat salariatelor. Aceasta este a doua amendă pentru că CEO, dar şi Laurenţiu Ciurel, au fost amendaţi cu câte 2.000 de lei pentru că au acordat preferenţial prime unor lideri sindicali.  

Acordul pentru abuz

La începutul acestui an, în martie, în timpul negocierilor pentru un nou Contract Colectiv de Muncă, o parte din sindicaliştii din CEO, agreaţi de conducere, a semnat un acord cu administraţia, care să ţină loc unui contract de muncă. Prin această decizie, administraţia a dorit să excludă de la negocieri cealaltă parte din sindicate. În respectivul Acord s-a prevăzut o primă de 100 de lei de 8 Martie, de care au beneficiat doar jumătate din cele 2.500 de angajate din CEO. În document se spunea că beneficiază de drepturile din acord doar salariaţii care sunt membri la sindicatele semnatare, invocând şi un articol din Legea Dialogului Social, art. 153, care prevede încheierea unor astfel de acorduri, dar nu permite abuzul.

În baza acestui Acord, prima de 8 martie a încasat-o o parte din femeile din CEO. „Eu nu aveam cum să semnez pentru primele tuturor salariatelor, neavând nicio bază legală. Din acest motiv, o parte din angajate a primit acei 100 de lei şi alte salariate nu. Nu este vorba de discriminare, ci de lege“, spunea directorul Laurenţiu Ciurel, însă nu există lege în România care să permită discriminarea. El a mai declarat atunci că salariaţii care vor să aibă „drepturile“ din Acord au două variante: să se înscrie în sindicatele semnatare sau sindicatele din care fac parte să adere la acest acord. „Vor primi toate doamnele care sunt membre ale sindicatelor semnatare ale acordului cu administraţia“, a lămurit şi directorul Diviziei Energie, Aurel Medinţu. Ulterior, în urma unui protocol semnat cu Ministerul Energiei, pe fondul unor proteste în stradă şi greva foamei, au primit câte 100 de lei şi celelalte salariate, dar umilinţa a rămas.

„Mergem până la CEDO, pentru că a fost abuz. Au fost amendaţi şi de Consiliul Naţional de Combatere a Discriminării. Procurorul a argumentat neînceperea urmării penale cu ce spunea Ciurel, cu articolul 153 (n.r- care permite încheierea unor acorduri între angajaţi şi angajatori). Conducerea a acordat prime preferenţial, în funcţie de sindicate, şi trebuie să răspundă cei care au luat această decizie, adică cei din Directorat în frunte cu directorul general“.

Constantin Mitrescu, lider sindical 

Vizualizări: 154

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: