Informaţii false despre Brâncuşi, într-o reclamă

Centrul Municipal de Cultură „Constantin Brâncuşi” a criticat într-un comunicat faptul că o bancă transmite informaţii false despre sculptorul gorjean într-o reclamă. Şi Sorana Georgescu Gorjan a dat publicităţii o scrisoare deschisă în acest sens.

Doru Strâmbulescu, directorul Centrului Municipal de Cultură „Constantin Brâncuşi”, vorbeşte într-un comunicat despre faptul că „orice demers cu privire la viaţa şi opera lui Brâncuşi, care poate induce opiniei publice informaţii false sau deformate, fără o documentare prealabilă şi consultarea unor specialişti de marcă în domeniu, poate aduce prejudicii grave de imagine celui denumit părintele sculpturii moderne”. Directorul susţine că „se impune o corecţie imediată a erorilor apărute, în acest fel putând face proba respectului pe care îl purtăm întregii moşteniri brâncuşiene”. 

Sorana Georgescu Gorjan a prezentat pe larg care sunt inadvertenţele constatate.

„Se știe că vocea lui Brâncuși nu a fost niciodată înregistrată, deci este clar că ceea ce se aude este o făcătură. În plus, vocea vehiculează informații false și chiar periculoase. (…) Publicul neavizat poate crede că cele ce aude sunt chiar vorbele artistului! Brâncuși din 1934 vorbește despre Coloana fără sfârșit din 1938, precizând că ideea i-a dat-o șurubul de teasc. Nu există în acest sens nimic scris de artist, doar relatări ale moștenitorilor lui, făcute mult după dispariția artistului”.

„Domnilor bancheri, lăsați-l pe bietul Brâncuși în pace și nu-l mai batjocoriți! Socotim o impietate să i se atribuie artistului gânduri și afirmații fără o atentă verificare, precum și să i se folosească imaginea pentru o reclamă”, mai spune Sorana Georgescu Gorjan.

Vizualizări: 146

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: