Infracţiuni economice cu opt arestaţi şi pagube de 800.000 de euro

Nu mai puţin de opt indivizi au ajuns în spatele gratiilor de la începutul lunii şi până acum în ancheta pe care poliţiştii gorjeni au demarat-o în cazul firmei de leasing păgubite cu peste 800.000 de euro. Trei dintre ei mai speră încă să redevină liberi în cursul acestei zile, la Curtea de Apel Craiova urmând să se judece recursurile lor, deşi, până acum instanţa respectivă a fost mai intransigentă chiar decât cele de la Târgu Jiu în acest dosar.

Sfârşitul săptămânii trecute a adus cu el o suplimentare a numărului suspecţilor care au ajuns în arestul Poliţiei Gorj fie şi numai pentru o noapte, deşi, până acum cam toţi cei din acest dosar au rămas „la răcoare” pentru mult mai mult timp. Adrian Marius Parapancea şi Emanuel Stoicescu sunt ultimii indivizi reţinuţi în această anchetă demarată la sfârşitul anului trecut. O instanţă a Tribunalului Gorj a emis vineri seara mandate de 29 de zile pe numele celor doi bucureşteni, ambii atacând cu recurs sentinţa respectivă. Recursul ar urma să se judece azi, o dată cu cel al lui Alexandru Lucian Ionuţ, un tânăr de 32 de ani din Râmnicu Vâlcea, arestat preventiv, de asemenea, joia trecută, când Tribunalul Gorj a dispus introducerea lui după gratii pentru 25 de zile. 

Curtea de Apel Craiova nu le-a prea adus noroc până acum celorlalţi suspecţi arestaţi preventiv, în acest dosar fiind emis mandat de arestare preventivă chiar şi pentru Adrian Răzvan Andronic, un individ din capitală care, iniţial, la Gorj, fusese lăsat liber. Magistraţii din Bănie au decis însă vinerea trecută ca pe numele acestuia să fie emis mandat de arestare preventivă pentru 29 de zile, iniţial el având interdicţia de a nu părăsi localitatea, respectiv Bucureştiul.

Ţeparii luau utilaje în leasing şi le vindeau

În spatele gratiilor se mai află un contabil din Gorj, doi patroni din Vâlcea şi un tânăr din Bucureşti, angajat al firmei de leasing, cea care a înregistrat prejudiciul de peste 800.000 de euro. Poliţiştii spun că ancheta lor a început la sfârşitul anului trecut, imediat după Crăciun, când reprezentanţi ai AFIN Leasing SA au venit la Târgu Jiu şi s-au plâns de faptul că două firme din oraş i-au păcălit. Firmele respective erau administrate de cei doi bărbaţi din Vâlcea arestaţi la începutul lui iunie odată cu contabilul din Târgu Jiu, cel care împreună cu un alt contabil, anchetat în libertate, s-au ocupat de falsificarea actelor firmei. Astfel, cei de la Leasing nu au mirosit nimic şi au aprobat dosarele de creditare, ţeparii strânşi în această grupare reuşind să cumpere anul trecut diferite utilaje necesare în construcţii, de al vole şi buldozere, dar şi un excavator şi o staţie mobilă de betoane. Toate au fost valorificate ulterior la preţuri mult mai mici, banii fiind împărţiţi între membrii grupării, Poliţia anunţând că a reuşit să recupereze până acum doar jumătate din investiţie. Unul dintre cei doi patroni vâlceni mai este însă acuzat şi de o evaziune fiscală ce depăşeşte un milion de lei, produsă tot cu firma pe care a cumpărat-o la Târgu Jiu pentru a o folosi în acest scop.

„Extinzând cercetările, poliţiştii de investigarea a fraudelor efectuează cercetări şi sub aspectul comiterii infracţiunii de evaziune fiscală, faptă prevăzută de Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, reţinând în sarcina lui Marian I.B. faptul că, în calitate de administrator, nu a înregistrat în evidenţele contabile ale societăţii, veniturile realizate din achiziţiile intracomunitare, valoarea prejudiciului estimat până în prezent depăşind suma de 1.100.000 lei. Până la data de 11 iunie a.c., având în vedere probatoriul administrat de poliţiştii Serviciului de Investigarea Fraudelor, sub supravegherea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, instanţa de judecată a admis propunerile de arestare preventivă formulate pe numele a 8 suspecţi, respectiv  Marian I.B., Dumitru M.D., Vasile T.E., Valentin E., Marius A.P., Emanuel S., Răzvan A.A. şi Ionuţ A.L., aceştia fiind introduşi pe bază de mandat de arestare în Centrul de Reţinere şi Arest Preventiv al I.P.J. Gorj, ceilalţi doi, Stan M. şi Grigore S., fiind cercetaţi în stare de libertate”, spune ofiţerul de presă al IPJ Gorj, inspectorul principal Daniel Tică.

Vizualizări: 122

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: