Însămânţările şi arăturile de primăvară, încurcate de ploi

Campania de primăvară a întârziat foarte mult din cauza ploilor. Din aproximativ 60.000 de hectare, nu s-au însămânţat cu porumb decât 251 de hectare, iar arăturile de primăvară nu s-au realizat decât în proporţie de 20%.

„Anul trecut, în această perioadă aveam însămânţată aproximativ 50% din întreaga suprafaţă Acum din cauza ploilor şi a frigului, nu s-au putut însămânţa decât 251 de hectare din 60000 de hectare. Pentru a se putea face însămânţările de primăvară temperatura în sol, la 4-5 cm, trebuie să fie de 8-9 grade, timp de 3 zile”, a declarat Aurel Tomescu, directorul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Gorj. Agricultorii care şi-au cumpărat porumb cu o perioadă de vegetaţie mai lungă nu-l vor mai putea însămânţa. ”Se vor putea însămânţa doar hibrizi care au o perioadă de vegetaţie mai mică de până la 90 de zile”, a mai precizat Aurel Tomescu.  

Nu numai însămânţările au avut de suferit din cauza capriciilor vremii ci şi arăturile de primăvară. “Stăm prost şi la arăturile de primăvară. Din 60.000 de hectare doar 15000 de hectare au putut fi arate până în prezent. De suferit vor avea şi culturile de grâu pentru că nu a fost ierbicidată suprafaţă”, a declarat directorul DADR Gorj. În toamnă, a fost însămânţată cu grâu şi secară o suprafaţă de 13 163 de hectare, cu orz 813 hectare, iar cu legume 383 hectare.

Vizualizări: 89

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: