Insolvenţa CEO, sperietoare sau nu?

Complexul Energetic Oltenia a terminat anul trecut pe profit, este pe plus şi după primele şase luni din acest an, dar cu toate acestea un deputat PSD, Mihai Weber, vorbeşte despre un risc de insolvenţă. Un altul, Dan Vîlceanu de la PNL, spune că este un risc inventat, ca să se dea pesediştii salvatori în faţa minerilor şi energeticienilor.

Politicienii aruncă vorbe ca să câştige voturi, indiferent de la ce partid sunt. Weber este la putere şi are obligaţia, alături de partidul din care face parte, să ia măsuri pentru a nu se ajunge la insolvenţă. Nu cred că ar trebui să vorbească despre riscul insolvenţei la CEO, ci doar să bată pe la uşile ministerelor pentru a cere sprijin acolo unde compania are nevoie. Pe de altă parte, nici Vîlceanu nu ar trebui să ia în glumă subiectul, pentru că el, din opoziţie, chiar ar putea trage nişte semnale de alarmă, pentru că riscul insolvenţei nu este chiar mic.

Am trecut deja de jumătatea anului şi un lucru este clar pentru oamenii din CE Oltenia. Producţia de cărbune prognozată, de 22 de milioane de tone, nu va fi realizată. Chiar dacă guvernul a dat hotărârile în baza cărora se poate face exproprierea, volumul de hârtii care trebuie făcut ulterior este uriaş. Principalul blocaj este la primăriile din zonele miniere, care au câte un singur specialist în cadastru, iar acesta munceşte doar două-trei zile pe lună pentru problemele din coridorul de expropriere al CE Oltenia. Primăriile îşi taie singure creanga de sub picioare, pentru că blocarea carierei se reflectă automat în venituri mult mai mici realizate la bugetul local.

Situaţia nu este simplă nici acolo unde problema proprietăţii este rezolvată. Documentaţiile necesare de la hotărârea de guvern pentru expropriere până la intrarea în primul strat de cărbune durează sute de zile, asta dacă totul merge aţă. Este un timp pe care CE Oltenia nu îl are. Surse din companie spun că la Roşia se poate intra într-un front nou de lucru cel mai devreme în decembrie 2018, la Jilţ Sud în ianuarie 2019, la Roşiuţa şi Pinoasa în martie 2019. Complexul Energetic Oltenia este practic cu cuţitul la os. Situaţia este atât de gravă, încât politicienii ar trebui să tacă şi să facă. O să vină şi momentul în care vor avea timp să stabilească vinovăţii, acum toată lumea ar trebui să se concentreze pe soluţii.

Problema exproprierilor este cea mai grea astăzi, dar aceasta se suprapune peste creşterea preţului la certificatele de carbon şi peste necesitatea respectării unor noi norme de mediu. Nu în ultimul rând, reducerea numărului de personal creează probleme de siguranţă la locurile de muncă, la fel lipsa unor piese de schimb, improvizaţiile care sunt la tot pasul în instalaţii. Trei oameni au fost răniţi sâmbătă la Pinoasa, iar când vorbim de vieţi omeneşti, ne dăm seama că riscul insolvenţei nu este cea mai gravă dintre problemele cu care se confruntă CE Oltenia.

Vizualizări: 1,435

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: