Instanţele din Gorj, sufocate de cereri de eliberare condiţionată

Legea micii graţieri sufocă instanţele de judecată. Numai la instanţele din Gorj, judecătorii analizează, în fiecare săptămână, peste 100 de solicitări din partea deţinuţilor. Pentru fiecare lună petrecută în condiţii improprii, un puşcăriaş beneficiază de trei zile libere.

Numai la Judecătoria Târgu Jiu, numărul proceselor aproape că s-a triplat, în ultima perioadă. Judecătorii au de analizat peste 120 de solicitări în fiecare săptămână. Aproximativ 100 au venit numai pentru eliberarea condiţionată în urma recursului compensatoriu. „S-a constatat o uşoară creştere a dosarelor de eliberare condiţionată. Acestea sunt generate de legea aşa-numitului recurs compensatoriu. Situaţia persoanelor private de libertate a fost discutată într-o comisie la penitenciar, apoi dosarele au fost înaintate instanţei”, a declarat judecătorul Bogdan Popescu, la Gorj TV.

În prezent, la Judecătoria Târgu Jiu sunt opt judecători. Aceştia fac faţă valului de solicitări din partea deţinuţilor. „Avem aproximativ 15 cereri de eliberare condiţionată, pe şedinţă, la fiecare judecător, având în considerare un număr de opt judecători în cadrul instanţei noastre, pe secţia Penală. Fiecare dintre ei intră în şedinţă o dată pe săptămână”, a mai explicat Bogdan Popescu.

Și la Tribunalul Gorj ajung solicitări de eliberare condiţionată. Sentinţele de la instanţele din Gorj nu sunt definitive, fiecare deţinut putând face apel la Curtea din Craiova.

Vizualizări: 409

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: