Investiţiile de mediu „cocoşează” termocentralele

Noi norme de mediu impuse de Uniunea Europeană vin să sufoce din punct de vedere financiar termocentralele din Gorj. Astfel, fiecare termocentrală va avea nevoie de o instalaţie de stocare a bioxidului de carbon, emisiile nemaifiind permise din 2015, costul investiţiei fiind de 500 de milioane de euro.

Uniunea Europeană impune noi standarde de mediu termocentralelor pe cărbune, care presupun investiţii de sute de milioane de euro. Astfel, Uniunea a emis recent o directivă potrivit căreia emisiile de CO2 nu mai sunt permise, bioxidul de carbon trebuind să fie depozitate.

Recomandarea Uniunii Europene este aceea ca toate termocentralele să aibă instalaţii care permit stocarea CO2 până în 2015. O astfel de instalaţie pentru o termocentrală cu patru grupuri energetice costă circa 500 de milioane de euro. Comunitatea europeană va cofinanţa 12 astfel de instalaţii la termocentralele din Europa. România încearcă să obţină cofinanţarea pentru una din termocentrale, favorită fiind cea de la Turceni, ca urmare a faptului că aici investiţiile în modernizare sunt avansate. Cofinanţarea de la Uniunea Europeană este de 50%, ceea ce înseamnă că inclusiv pentru termocentrala „norocoasă” cheltuielile vor fi de 250 de milioane de euro. La termocentrala din Turceni sunt deja în derulare investiţii de mediu în valoare de circa 400 de milioane de euro, care constau în instalaţiile de desulfurare, depozitarea cenuşii în sistem de fluid dens, precum şi pentru eliminarea altor tipuri de noxe. Investiţii similare sunt în curs şi la termocentralele pe lignit de la Rovinari, Craiova şi Işalniţa, care la rândul lor ar avea nevoie de noua instalaţie de stocare a bioxidului de carbon.

Directiva UE va fi aplicată pentru început pe un program pilot de 12 termocentrale. Cert este că pentru acest tip de energie produsă pe cărbune costurile de mediu devin din ce în ce mai mari, ca urmare normelor de mediu din ce în ce mai stricte, astfel că alte tipuri de energie, deşi mai scumpe în acest moment, vor deveni tot mai căutate.

Vizualizări: 103

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: