Investitorii francezi vor podgoria abandonată de la Bălăneşti

Sutele de hectare de teren care odinioară erau cultivate cu viţă de vie în comuna Bălăneşti sunt acum pline de mărăcini. Mare parte din localnici nu s-au mai îngrijit de aceste culturi şi le-au lăsat de izbelişte. S-au găsit investitori din străinătate interesaţi de preluarea şi cultivarea terenurilor, însă s-au lovit de refuzul unor cetăţeni care nu vor să le vândă sau să le concesioneze.

Mai mulţi investitori francezi s-au arătat interesaţi de cumpărarea sau concesionarea terenurilor din Bălăneşti, care în trecut erau cultivate cu viţă de vie nobilă. Vinul produs în aceste podgorii era renumit în plan european, acum autorităţile locale spun că doar mărăcinii mai populează aceste suprafeţe.

Mare parte din cetăţeni nu vor să concesioneze terenurile sau să le vândă. „Foarte puţine suprafeţe mai sunt în prezent cultivate cu viţă de vie. Au fost ale staţiunii, pământul a fost revendicat de cetăţeni, titlurile de proprietate nu şi le-au luat toţi, iar acum terenurile sunt pline doar de mărăcini. Au venit nişte francezi pentru preluarea terenurilor, dar vor să concesioneze sau să cumpere terenul. Unii cetăţeni zic că nu vor să le dea pământul ca să se îmbogăţească francezii de pe urma lor. Îl ţin degeaba şi plătesc şi impozit. Francezii au zis că o să mai vină, trebuie să fie de acord toţi cetăţenii, dar mare parte dintre ei nu o să fie de acord cu acest lucru. Cine ar investi în dealurile Bălăneştiului s-ar îmbogăţi şi ar face treabă”, a declarat Ovidiu Pungan, primarul din Bălăneşti.

Călinoiu: Francezii vor suprafeţe mari

Şi staţiunea Pomicolă din Târgu Jiu are încă în administrare o suprafaţă din terenurile din zona Bălăneşti. Ultima echipă de investitori francezi a venit în urmă cu circa două săptămâni pentru a purta discuţii în acest sens cu autorităţile locale pentru preluarea suprafeţelor, dar s-a întors aşa cum au venit. „Problema este destul de delicată, pentru că proprietarii n-au făcut nimic, le-au părăsit şi e greu acum să-i uneşti, să facă o asociaţie. Asta e cea mai mare problemă, unul vrea, altul nu vrea. Unul cere nu ştiu cât pe teren, chestii de genul acesta. Mai bine preferă să stea necultivate, decât să facă o formă asociativă. Francezii vor suprafeţe mari, care să le garanteze în timp că au stabilitate pe ele. Tot plantaţii de viţă de vie vor şi ei să facă. Este o asociaţie la nivelul comunei, dar trebuie să se unească toţi, să se pună de acord”, a declarat Ion Călinoiu, directorul Staţiunii Pomicole din Târgu Jiu.

Viticultura a fost o ocupaţie străveche a locuitorilor din Bălăneşti, vinurile de aici fiind apreciate ca fiind de cea mai bună calitate.

Vizualizări: 199

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: