Ioana Roşu, bibliotecară la domiciliu

Ioana Roşu este un fel de super-angajat al primăriei Bărbăteşti. Super-angajat din pricina celor trei funcţii pe care le ocupă în primărie, dar şi super-om de cultură din pricina numeroaselor activităţi culturale de efect pe care le-a desfăşurat. Ioana Roşu este directorul aşezămintelor culturale din comuna Bărbăteşti, este arhivar în cadrul primăriei şi preşedinta comisiei de licitaţii publice. Îşi face treaba cu foarte multă responsabilitate în ciuda faptului că este şi mama a patru copii. Pentru a avea câţi mai mulţi cititori la biblioteca comunală, Ioana Roşu se încumetă de ani bună să transporte cărţi cu propria-i maşină la domiciliul bătrânilor sau persoanelor imobilizate.

Ioana Roşu este unul dintre puținii directori de așezăminte culturale din județ care a pus bazele unui muzeu comunal ce se bucură de un real succes în rândul turiștilor. Angajată a primăriei Bărbătești din anul 1994, Ioana Roșu a făcut în primul rând demersuri ca biblioteca să fie transferată într-un spațiu adecvat, spațiu a cărui modernizare a durat cinci ani. ”Am mutat biblioteca într-o școală dezafectată și încet-încet am modernizat spațiul. Tot în această școală am făcut și un muzeu pentru comună unde am peste 1.000 de exponate din domeniul agricol, costume populare. Exponatele le-am strâns de pe la oameni și le-am aduc singură cu mașina la muzeu. Am avut vizitatori în vară și acum în august trebuie să vină un grup de greci și italieni care să asiste la obiceiul cu spălatul fetelor cu iarbă mare pe cap”, a declarat Ioana Roșu.

Instructor de dansuri populare

Pe lângă toate aceste preocupări, Ioana Roșu este cea care le dă lecții de dans popular tinerilor din comună. Este instructor de dansuri populare. ”Vreau ca oamenii care vin comuna noastră să aibă ce vedea. De asta mi-am dat tot interesul să dezvolt această comună din punct de vedere cultural”, a adăugat Ioana Roșu.

Pentru a crește numărul abonaților la biblioteca comunală dar și pentru a face un bine cetățenilor din Bărbătești, Ioana Roșu este cea care le duce cărți acasă bătrânilor și persoanelor imobilizate pentru a le mai descreți puțin frunțile cu o lectură. ”Ei îmi trimit prin poștă ce cărți vor să citească și eu mă duc apoi și le duc la fiecare în parte cărțile. Când am venit eu bibliotecară avem 20 de cititori, acum am 600 de cititori activi. Am 40 de bătrâni cărora le duc eu cărți și 12 imobilizați. Mă duc cu mașina mea și le duc cărțile la poartă”, a precizat Ioana Roșu.

FAMILIE

Culmea este că Ioana Roșu nu locuiește în comuna Bărbătești ci într-o comună învecinată, Aninoasa. Aici este căsătorită și la 45 de ani este mama a patru copii pe care îi îndrumă tot spre partea culturală. ”Pentru a putea dezvolta partea culturală fac parteneriate și cu școlile din comunele vecine. Eu locuiesc la Aninoasa și fac naveta la Bărbătești. Am patru copii ar soțul meu este polițist în comună”, a adăugat Ioana Roșu.

Vizualizări: 200

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: