Iohannis, invitat la coabitare?

Fostul ambasador al SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, acum consultant politic, a publicat un articol în Wall Street Journal, în care spune, nici mai mult, nici mai puţin, decât că ca “este esenţial… ca Iohannis şi Ponta să colaboreze pentru a întări statul de drept”. Articolul a fost publicat cu puţin timp înainte ca Iohannis să anunţe că va pleca pentru câteva zile în SUA, într-o vizită privată. La instruire, spun cârcotaşii.

Unii au speculat deja că lui Iohannis şi Ponta li se va impune o coabitare de tipul Băsescu-Ponta. Nu ştiu dacă asta vor americanii, până la urmă Gitenstein a zis şi el ca analistul, desigur, cu ceva mai multe informaţii decât un editorialist-ziarist. Îmi aduc însă aminte că Iohannis a promis în campanie că nu va avea o coabitare cu Ponta, ci o colaborare instituţională şi transparentă. Cu accent pe „transparentă” Pentru că, spunea Iohannis, nu va face niciun pact secret sau public, ci se va baza doar pe prevederile constituţionale. Cu alte cuvinte, nu va face cu Ponta nici lista procurorilor, nici lista dosarelor penale care trebuie rezolvate, nici a celor care trebuie pitulate. Nu se vor înjura la televizor pentru a face înţelegeri în bibliotecă.

Iohannis a făcut puţine promisiuni în campanie, esenţiale însă pentru a aduce un alt tip de politică în România. Şi ceva îmi spune că Iohannis le va explica americanilor că el este un alt fel de preşedinte.

Gitenstein scrie în articolul lui că Ponta este cel care în vara anului 2012 „a respectat cerinţele Comisiei Europene şi a adus România înapoi de pe marginea prăpastiei“. Păi şi este ăsta un merit, câtă vreme acelaşi Ponta dusese România în prăpastie? Iohannis trebuie să colaboreze cu Ponta în măsura în care actuala coaliţie de guvernare îl va menţine premier. Altfel, salvatori din ăştia care cheamă ambulanţa după ce îţi dau cu parul în cap... am mai văzut. Nu văd niciun motiv pentru care „este esenţial” ca Iohannis şi Ponta să colaboreze. Cred că PSD are oameni cu mult mai mult respect pentru statul de drept decât Victor Ponta şi cel mai probabil o să fie scoşi în faţă, înainte ca picajul partidului să devină unul periculos. Este esenţial ca Iohannis să respecte parlamentul, guvernul, justiţia, instituţiile în general, oamenii, dar să colaboreze cu Ponta... nu doar că nu e esenţial, cred că ar fi chiar de evitat.

Vizualizări: 128

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: