Iohannis preşedinte, Ponta premier

Traian Băsescu spunea în 2012, apăsat, printre dinţi, că niciodată nu îl va mai desemna pe Victor Ponta prim-ministru. USL a câştigat atunci zdrobitor alegerile, iar Băsescu nu a avut încotro. Din fericire, în ţara asta sunt legi, iar voinţa populară a fost mai presus pe promisiunea lui Băsescu.

În 2014, realitatea politică este cu totul alta. USL s-a rupt, PSD a rămas la putere, sprijinit fiind de tot felul de traseişti politici, PNL a trecut în opoziţie, unde a făcut o alianţă cu PDL.

PSD şi PNL, partide aliate cu doar doi ani în urmă, propuneau atunci un tandem: Antonescu preşedinte, Ponta premier. Acum, cele două partide au dat principalii candidaţi la prezidenţiale. Iohannis şi Ponta sunt adversari în alegerile din noiembrie, dar, deşi nu candidează în tandem, cei doi ar putea fi pentru o perioadă în postura de preşedinte şi premier. Asta cu condiţia ca liberalul Iohannis să câştige turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, iar majoritatea parlamentară să îl susţină în continuare pe Ponta premier. Ceea ce ar fi un semn de normalitate, de maturitate politică, de democraţie consolidată. Cum ar fi ca Iohannis să câştige alegerile, iar parlamentarii traseişti să se ducă toţi la noul PNL, adică la partidul fuzionat cu PDL, pentru a face o majoritate de dreapta? Ar fi penibil. Un partid, o alianţă trebuie să ajungă la putere prin alegeri, iar dreapta, dacă vrea puterea, trebuie să o câştige la parlamentarele din 2016. Până atunci, normal ar fi ca Iohannis, dacă va fi ales preşedinte, să coabiteze cu Ponta premier. Sigur, ar fi destul de puţin probabil ca PSD să îl mai ţină pe Ponta premier, dar asta e o altă discuţie.

Mai puţin clar îmi este pe cine va propune Ponta premier, dacă va fi ales preşedinte. A spus de mai multe ori că nu va fi de la PSD. Dar nu a spus de unde va fi. Unii zic că de la SRI, adică îl va nominaliza pe naşul lui Liviu Maior. Alţii că va fi de la aripa plecată din PNL, adică Tăriceanu, dacă acesta va conta în lupta prezidenţială din turul al doilea. Cei mai mulţi cred că va fi de la PSD, fie un premier dorit de baroni – Dragnea, fie unul dorit de Ponta – adică Şova. Înclin să cred spre ultima variantă, pentru că pesediştii vor tot ciolanul pentru ei. PSD a minţit şi în 2012 că va susţine un liberal la preşedinţie, pe Crin Antonescu, ceea ce era clar că nu se putea întâmpla. Şi acum PSD va minţi că va pune un premier din afara partidului, pentru a-şi găsi parteneri, dar şi pentru că românii nu vor să pună toată puterea în mâinile unui singur partid. După ce se va vedea cu sacii în căruţă, PSD va uita de aliaţi, aşa cum a făcut şi în 2012.

Vizualizări: 151

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: