Ion Sanda, profesorul Mariei Apostol

Cunoscutul poet şi om de cultură din Gorj, supranumit şi „ministrul culturii”, Ion Sanda a fost profesorul a nenumărate personalităţi atât politice cât şi culturale din judeţ. Fiind singurul român care a rezistat în cultură mai mult de un sfert de veac, Ion Sanda se mândreşte şi azi cu propagarea culturii gorjeneşti pe meleaguri mexicane şi europene. În prezent, Ion Sanda este profesor conferenţiar la Universitatea din Herculane.

Ceea ce puţină lume cunoaşte despre „ministrul culturii” este că în tinereţe a practicat zeci de ani sport de performanţă, fiind ales în lotul naţional de fotbal. Imediat după ce a părăsit fotbalul, Ion Sanda a intrat într-un domeniu care nu prea avea legătură cu fotbalul. „Am intrat prin concurs inspector la Şcoala Populară de Artă, după care am fost director la Direcţia Judeţeană de Cultură. Am stat 25 de ani în cultură, am dus cultura gorjenească în Mexic, America de Nord şi Centrală şi în toată Europa”, a declarat Ion Sanda.

Câştigător al Campionatului Naţional de Artă, acesta nu-şi reproşează nimic legat de perioada cât a condus cultura din Gorj.

„De fapt mă mândresc cu faptul că i-am fost profesor Mariei Apostol în clasa a VIII-a. Eu am fost cel care a îndemnat-o să meargă la „Floarea din Grădină”. Îmi aduc aminte că nu era deloc timidă însă mai tot timpul o luam de mână şi o urcam pe scenă. Am fost alături de ea până în ultima zi a vieţii ei”, a declarat Ion Sanda.

Trecut de prima tinereţe, profesorul Sanda s-a retras între timp la moşia sa din comuna Arcani unde îşi petrece mai tot timpul alături de soţie sau făcând treabă prin gospodărie. „Am o gospodărie cu care mă mândresc, nu degeaba au filmat la mine în curte şi Irina Loghin, Tudor Gheorghe şi mulţi alţi interpreţi de muzică populară. Soţia mea este medic stomatolog şi ne petrecem amândoi timpul având grijă de casa noastră”, a declarat profesorul Ion Sanda.

De-a lungul vieţii, Sanda a avut şansa să stea de vorbă cu adevăraţi maeştri ai culturii româneşti şi nu numai. „Îmi amintesc şi acum când i-am luat interviu lui Mircea Eliade, lui Florin Piersic, lui Radu Beligan. I-am cunoscut personal pe Marin Preda, Marin Sorescu, oameni de excepţie toţi, adevărate valori ale României. Mă bucur că a rămas ceva în urma mea, că nu am stat degeaba în cultură 25 de ani, un sfert de veac, sunt singurul român care a rezistat atâţia ani în acest domeniu”, a declarat Ion Sanda.

Vizualizări: 630

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: