ISJ Gorj verifică o posibilă „mega-fraudă” la bac

Cinci persoane care susţin că au dat examenul de bacalaureat la centrul de examinare de la Turceni spun că, la unele clase, profesorii supraveghetori au permis candidaţilor să copieze. Mai mult, ar exista şi lucrări identice, iar la unele probe li s-ar fi dat chiar şi subiectele rezolvate. Conducerea Inspectoratului Şcolar Gorj spune că va face o anchetă pentru a vedea dacă aceste acuze sunt sau adevărate. Inclusiv înregistrările video captate de camerele de supraveghere vor fi verificate.

În urma unei scrisori sosite la redacţia ziarului Pandurul, semnată de cinci persoane, absolvenţi de liceu - cursuri seral, solicită ca organele statului să facă o anchetă privind modul în care s-a desfăşurat examenul de bacalaureat la acest liceu. Conform celor prezentate în scrisoare, unii dintre candidaţi au putut să copieze la examen. „Dorim ca aceste organe să cerceteze mega-frauda care a avut loc la liceul de la Turceni la BAC 2013 atât la sesiunea din toamnă, dar mai ales la cea din vară. În fond, este vorba de faptul că la acest liceu unor elevi li s-a permis să copieze. Spunem unor elevi pentru că numai la anumite clase unde susţineau BAC-ul elevi de la zi s-a permis acest lucru. Rugămintea noastră este ca aceste organe să cerceteze, că toate lucrările notate cu aceleaşi note sunt identice - adică cele notate cu 10 toate sunt identice, cele cu 9 la fel, cele cu 8  tot aşa, şi aşa mai departe. Ori dacă nu ar fi fost copiate cum au putut elevii care au luat astfel de note să gândească la fel, cu aceleaşi cuvinte mot-a-mot şi să iasă lucrări identice?”, se arată în scrisoare.

Totodată, în scrisoare este precizat faptul că o parte din candidaţii au primit şi rezolvarea subiectelor la matematică. „Ba mai mult, la matematică elevilor li s-au servit subiectele rezolvate gata de către cadrele didactice. Ori cum pot elevii care în timpul celor 4 ani de liceu au avut note de 5, 6, 7 să rezolve asemenea subiecte care nu au fost deloc uşoare, sunt la nivel de olimpiadă, dar niciunul dintre elevi nu au participat la vreo olimpiadă în cursul anilor de liceu. Dacă noi seraliştii am fost trataţi ca nişte proşti şi nu am primit niciun ajutor că oricum cu bac sau fără tot proşti rămânem, de ce alţii la fel de proşti ca noi să promoveze BAC-ul?”, se mai arată în scrisoare.

ISJ Gorj demarează o anchetă

Conducerea Inspectoratului Şcolar Gorj a dat asigurări că va verifica aceste aspecte. „Vom întreprinde măsurile care sunt legale. Vom verifica şi vom vedea într-adevăr ce inadvertenţe au fost. Vom înfiinţa cu siguranţă o comisie care va verifica aceste aspecte. Din comisie vor face parte şi inspectori şcolari. Cu siguranţă ne vom uita şi peste înregistrările făcute de camere şi vom vedea dacă cele sesizate sunt sustenabile. Dacă toate reclamaţiile se vor adeveri vom lua măsurile legale”, a precizat Marius Badea, inspectorul general adjunct în cadrul ISJ Gorj.       

Vizualizări: 157

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: