IŞJ Gorj vrea camere video la bacalaureat

Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Gorj vrea să supravegheze bacalaureatul cu camere video. Anunţul a fost făcut la o şedinţă cu directorii, iar la ora actuală se studiază posibilitatea montării camerelor de supraveghere în sălile de examen, unde se vor susţine probele scrise. Directorii centrelor de examen care se vor organiza la nivelul judeţului sunt reticenţi în această problemă, dat fiind faptul că o astfel de investiţie ar necesita sume mari de bani. La sesiunea din această vară vor participa peste 5000 de elevi şi se vor organiza 16 centre de examen.

Pe elevii gorjeni îi aşteaptă clipe grele la examenul de bacalaureat. Din dorinţa de a elimina toate suspiciunile de fraudă, care au planat în ultimii ani asupra acestui examen, conducerea ISJ Gorj vrea să supravegheze elevii cu camere video. Directorii de liceu au fost anunţaţi deja de această intenţie, într-o şedinţă ce a avut loc luni seara, dar nu cred că se va putea pune în practică deoarece nu există nici timp, nici bani pentru o astfel de investiţie. „Se studiază posibilitatea montării camerelor de supraveghere în sălile de clasă. Nu depinde de noi. Ştim că aceste camere nu se montează aşa uşor şi că nu sunt bani. Este vorba de probele scrise, care încep pe 27 iunie”, spune Justin Paralescu, inspectorul general al IŞJ Gorj. De asemenea, Gheorghe Mitescu, inspectorul şcolar adjunct spune că acest examen va fi atent monitorizat. Profesorii vor risca sancţiuni grave în cazul în care vor fi depistate nereguli, iar la liceele cu rezultate slabe nu se va mai acorda cifră de şcolarizare. „Acest examen va fi foarte atent monitorizat. Cei care vor fi prinşi copiind nu vor avea voie să mai participe la următoarele două sesiuni de examen. De asemenea, există posibilitatea ca la liceele care înregistrează rezultate slabe la bacalaureat să nu se mai acorde cifră de şcolarizare”, atenţionează Gheorghe Mitescu.

 „Noi nu ştim ce se va întâmpla. Noi nu avem camere de supraveghere nici pe holuri, iar nicio şcoală nu are astfel de sisteme montate în sălile de clasă. E practic imposibil să montăm camere în câteva săptămâni şi nu sunt nici bani. În centrul nostru se vor constitui 20 se săli de examen, iar o cameră costă în jur de 15 milioane lei vechi”

Petre Ciungu, director Colegiul „Virgil Madgearu” din Târgu Jiu.

„Timpul este scurt şi este o investiţie prea mare. Pe lângă camerele propriu-zise mai este nevoie şi de cablaje. Nu cred că se va ajunge la acest lucru. Ar fi nevoie de o finanţare de miliarde, bani pe care Guvernul ar trebui să îi aloce bugetelor locale”

 Valeriu Drulă, director Colegiul „George Coşbuc” din Motru.

Vizualizări: 133

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: