Japonia va plăti 5,7 miliarde euro pentru amânarea Olimpiadei

Pe japonezi îi va costa foarte mult amânarea Jocurilor Olimpice de la Tokyo din cauza coronavirusului. Suma pe care  o va plăti Japonia pentru amânarea cu un an a Olimpiadei 2020 este de 670 miliarde de yeni, adică 5,7 miliarde euro.

Jocurile Olimpice nu au fost niciodată până acum amânate sau anulate pe timp de pace. Au existat însă boicoturi importante în 1980 și 1984, însă din motive politice.  Amânarea evenimentului va ridica probleme logistice dificile pentru japonezi, care au investit aproximativ 12 miliarde de dolari în investiții. Organizatorii au acceptat să cedeze, după multe zile în care au refuzat să facă un pas înapoi, pentru că tot mai multe delegații naționale și sportivi au cerut amânarea Olimpiadei. Sportivii s-au plâns că sunt în imposibilitate de a se pregăti, având în vedere că foarte multe state sunt în carantină totală ca urmare a pandemiei de coronavirus care a infectat peste 392.000 de persoane la nivel mondial și a dus la 17.159 de decese.

„Ca participantă la Jocuri Olimpice, îmi pare rău pentru sportivii și antrenorii canadieni, care au muncit atât de mult. Aceste decizii au un impact dincolo de sport. Sănătatea pe primul loc", a scris pe Twitter Charmaine Crookes, de cinci ori prezentă la JO, medaliată cu argint la Los Angeles și fost membru CIO.

Mai mulți sportivi români care urmau să participe la Tokyo au explicat, pentru GSP.ro, sentimentele cu care se confruntă după aflarea anunțului făcut de Comitetul Olimic Internațional.  "2020 e un an pierdut pentru mine. Am abandonat și la Campionatul European pentru a mă pregăti mai bine pentru Jocurile Olimpice, dar cel mai important acum e să fim sănătoși. Până la urmă trebuie să mergi la Jocuri cât mai bine pregătit și atunci eu cred că e o măsură bună" a spus Alina Vuc, vicecampioană mondială lupte.  „Mai bine că s-a amânat. Nu prea văd să scăpăm prea curând de coronavirus și atunci starea de incertitudine se prelungea. Așa, mental acum suntem pregătiți pentru 2021 și din acest punct pornim”, a declarat  Elisabeta Samara, campioană europeană tenis de masă.

Gimnastul Marian Drăgulescu, 39 de ani, e de părere că amânarea ediției de la Tokyo pentru anul viitor este soluția cea mai bună. Un număr de  59 de sportivi români au obținut deja calificarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo.

Vizualizări: 431

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sport:

Citește și: