Judecate pentru 1.500 de fapte de evaziune fiscală

Tribunalul Gorj a confirmat rechizitoriul DNA Craiova prin care două femei de afaceri au fost trimise în judecată pentru evaziune fiscală. În total sunt peste 1.500 de acte materiale (facturi, chitanţe) prin care s-a făcut o evaziune care trece cu mult de un milion de euro. Faptele au fost comise acum un deceniu, dar ancheta începută în 2008 a fost finalizată abia în acest an. Femeile de afaceri din Târgu Jiu trimise în judecată sunt Stănescu Mariţa şi Voina Ana Simona.

La momentul finalizării rechizitoriului, DNA informa că  „în perioada 06 ianuarie 2004 – 17 octombrie 2006, inculpata Stănescu Marița, în calitate de administrator al unei societăți comerciale, în mod repetat și în baza aceleiași rezoluții infracționale, beneficiind de ajutorul inculpatei Voina Ana Simona, administrator a două societăți comerciale, a acceptat și a dispus înregistrarea cu intenție în evidența contabilă a societății respective, a mai multor documente contabile justificative ce atestau operațiuni comerciale fictive între cele trei firme, diminuând în acest fel obligațiile fiscale datorate bugetului consolidat al statului cu o sumă de 3.569.922 lei (TVA în valoare de 351.350 lei și impozit pe profit în valoare de 3.218.572 lei). În aceeași perioadă de timp, inculpata Voina Ana Simona, în calitate de administrator a două societăți comerciale, i-a sprijinit în mod repetat și în baza aceleiași rezoluții infracționale, pe administratorii mai multor societăți comerciale, să înregistreze în contabilitatea lor documente contabile justificative (facturi) ce atestau operațiuni comerciale fictive”.

Acum, cele două pot fi judecate pentru faptele lor. „Constată legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul nr. 69/P/2008 din 29 iunie 2015 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Craiova privind pe inculpata Voina Ana Simona, trimisă în judecată în stare de libertate, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la evaziune fiscală în formă continuată ... (979 acte materiale) şi pe inculpata Stănescu Mariţa, trimisă în judecată în stare de libertate, pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală în formă continuată ... (580 acte materiale), a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală. Dispune începerea judecăţii cauzei privind pe inculpatele Voina Ana Simona şi Stănescu Mariţa”, a decis instanța, decizie care poate fi însă contestată de către inculpate.

Prin săvârșirea infracțiunilor reținute în sarcina inculpatelor, s-a cauzat bugetului consolidat al statului un prejudiciu total de 6.460.941 lei, sumă cu care Direcția Finanțelor Publice Gorj s-a constituit parte civilă în cauză.

Vizualizări: 401

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: