Jumătate dintre gorjeni, cu veceu „în fundul grădinii”

Pare greu de crezut, dar în anul 2012, jumătate din populaţia Gorjului nu beneficiază de canalizare şi nici de apă curentă. Acestea sunt datele sumbre rezultate în urma recensământului. O mare parte dintre gorjeni trăiesc ca acum zeci sau sute de ani, adică au toalete în curte şi folosesc apă de la fântână.

Alimentarea cu apă şi canalizarea sunt două probleme pe care autorităţile locale din judeţul Gorj nu pun prea mare accent, deşi situaţia este alarmantă. La cinci ani de la aderarea în Uniunea Europeană, jumătate din populaţia Gorjului nu are apă la robinet şi continuă să scoată din fântâni, chiar şi în vreme de secetă. Nici de canalizare nu beneficiază, fiind nevoiţi să meargă la toaletă în curte. Pare greu de crezut, dar asta este realitatea cu care gorjenii s-au obişnuit, deşi unii dintre ei mai aşteaptă ziua în care vor avea o baie în casă. ”Asta e ţara în care trăim. Parcă am fi din lumea a treia. Eu am toaleta în grădină. Fie vară, fie iarnă, fie ploaie sau ninsoare, acolo merg. Nici apă curentă nu avem, scoatem din fântâni, deşi acestea sunt aproape secate. Sperăm să facă ceva autorităţile şi pentru noi, să avem şi noi apă la robinet şi să putem să ne facem o baie în casă”.

Gorjul, sub media pe ţară

Recensământul din 2011 a scos la iveală faptul că gorjenii continuă să trăiască la fel ca în Evul Mediu, iar apa curentă şi canalizarea rămân doar un vis frumos. În aceste condiţii, Gorjul se situează sub media pe ţară cu privire la numărul locuinţelor care beneficiază apă curentă, au bucătărie sau baie în casă. „Potrivit datelor recensământului din 2011, din cele 156.035 de locuinţe  din judeţ, doar 55,5% dintre case sunt alimentate cu apă şi cam 51% au canalizare. Totodată, 73,9% din locuinţe sunt dotate cu bucătărie în interiorul locuinţei, în timp ce doar jumătate, respectiv 51,4%, au baie în locuinţă. Toate aceste date ne situează sub media pe ţară”, a declarat Geo Popescu, directorul Direcţiei Judeţene de Statistică.

Vizualizări: 169

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: