Justiție independentă? Bine, dar a cui?

Pactul de coabitare e pe butuci. Motivul? V-ați prins. Cine să pună mâna pe independența justiției. În sistemul de justiție, ca și în politică în general, noi, românii, ne vedem nevoiți să alegem răul mai mic. Adică dependența mai mică. Pentru că la noi justiția este politică. Pentru că, să fim serioși, nu crede nimeni că independența justiției există cu adevărat. Ce, suntem orbi? Ce, ne cred proști? Când singura lor miză reală este numirea procurorilor, cum am putea să punem botul la astea cu independența justiției? Când sunt interceptați judecători care iau șpăgi mărunte și gândesc corupt până în măduva oaselor, cum să avem încredere în ei? Nu. Nu putem decât să mizăm pe o justiție dependentă care, în sforțările ei de a-și proteja diriguitorii, să încerce să fie cât mai corectă cu ceilalți. Adică cât mai agresivă.

În acest context, să fim un pic realiști: o justiție ”independentă” sub PSD ar fi ceva mult mai îngrozitor decât una „independentă” sub un Băsescu dedicat trup și suflet organismelor europene și cu pretenții mici: să nu intre el și să nu intre Elena. Victor Ponta a demonstrat recent ce-i poate pielea aia tot mai întinsă pe grumaz, dezlănțuind cel mai murdar atac care are în vedere subordonarea instituțiilor, de la idolul său Năstase încoace: a destituit din funcție un procuror pentru că ar fi ”băsist” și ”ar face dosare politice”. Invectivele Antenei 3 pe buzele unui prim ministru îți dau fiori, într-o țară care se presupunea că a depășit trista amintire a guvernării cu bocancul pe gâtul presei și al judecătorilor, cunoscută și ca ”Năstase”. ”Năpârca matură”, așa cum e alintat de Cristian Tudor Popescu într-un editorial în care anti-băsistul declarat Popescu l-a catalogat pe Ponta drept ”un mafiot călare pe situație care nu mai are nevoie să zâmbească democratic”, a mutat decisiv și hotărât, la presiunile Antenelor și-ale securiștilor de teapa lui Voiculescu. A demis un procuror care a instrumentat, printre altele, dosarele Năstase, Voicu, Becali, Remeș, Voiculescu și, da, Dragnea. Băsist, se vede clar. Doar i-a prins doar pe hoții din PSD, nu?

Furios, Băsescu spune că va renunța la pact. Bucuroși, liberalii îl sfătuiesc pe Ponta să nu mai aștepte și să renunțe el primul. Se pregătește o bătaie cu toate armele murdare scoase de sub masă. Iar pe masă e ea, justiția. Independentă, dar bătută, nemâncată, suferindă și legată cu mai multe lese. Cine-o va plimba pe micuța independentă mâine? Unul dintre ei. Diferența este doar că unii vor s-o și bată ca să-i asculte, alții îi mai zic și cu frumosul. Biata independentă, mai bine ar muri de tot, dar nici să se sinucidă n-o lasă.

Vizualizări: 157

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: