La trei minute de apocalipsă

Ceasul apocalipsei este un ceas simbolic, inventat de o publicație științifică numită ”Buletinul Științei Atomice” în 1945, imediat după ce SUA a folosit pentru primele două dăți (și ultimele, deocamdată) bomba atomică într-un război. Scopul ceasului este să tragă un semnal de alarmă referitor la iminența unei greșeli care ar putea duce la dispariția totală a speciei umane. Această dispariție ar surveni, conform ceasului în discuție, la ”miezul nopții”. Ceasul este resetat (se începe la infinit „ora finală”) în momentele când omenirea ia, la nivel global, măsuri clare și utile care au în vedere evitarea apocalipsei. Resetarea s-a produs de 77 de ori de la inventarea acestuia, așadar omenirea s-a îndepărtat de 77 de ori de extincție, luând măsurile potrivite. Acum, suntem iarăși pe buza prăpastiei.

Știrea este că acest ceas este setat, acum, la 23:57. Conform specialiștilor, singura dată în istoria omenirii când am mai fost atât de aproape de anihilare totală am fost în 1962, când Războiul Rece atingea un punct critic. Atunci, un avion spion american U-2 a intrat în spațiul aerian sovietic din greșeală și, în aceeași zi de 27 octombrie 1962, comandantul unui submarin sovietic a ordonat un atac nuclear îndreptat împotriva SUA din cauza unei neînțelegeri în urma căreia a crezut că SUA atacase deja URSS (noroc cu protocolul care prevedea ca și al doilea în comandă să aprobe atacul, iar vicecomandantul n-a fost de acord). Doar  în zilele acelea de maximă teamă și intensitate, așadar, ceasul apocalipsei a mai arătat o oră atât de alarmantă ca aceea pe care o arată astăzi – 23:57.

Explicația specialiștilor pentru alarmismul de astăzi vine în primul rând din tensiunile tot mai mari dintre SUA și Rusia, dar și din încercările unor națiuni belicoase precum Coreea de Nord sau Iran de a-și procura o bombă atomică. Însă un pericol și mai mare este, astăzi, unul care ne era străin în anii ’60: NASA a confirmat recent că încălzirea globală a atins un punct critic, 2015 fiind cel mai călduros an din istoria Terrei. În ciuda unui acord semnat de aproape toate țările lumii la Paris pentru reducerea emisiilor de CO2, până la această dată nu s-a semnalat nici o ameliorare a situației, ba din contră.

Ținând cont că decizia de a reseta minutarul (una care nu se prefigurează, conform publicației) este luată de consiliul de administrație al publicației laolaltă cu 16 laureați ai Premiului Nobel, avertismentul pare unul foarte serios. Singura soluție pe care o văd ceasornicarii apocalipsei: reducerea drastică a fondurilor alocate programelor de dezvoltare nucleară și reatribuirea lor în cercetare și dezvoltarea formelor alternative de energie, care nu folosesc combustibili fosili. Dacă nu se va întâmpla asta în următoarele ”3 minute”, resetarea ceasului s-ar putea să nu se mai facă niciodată și să trăim, cu toții, fatidica oră 12.

Vizualizări: 538

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: