La UCB rămân doar programele competitive

Locurile scoase la admitere de Universitatea „Constantin Brâncuşi” (UCB) din Târgu Jiu pentru anul universitar viitor vor fi reduse considerabil. Conducerea instituţiei spune că numărul de locuri va fi diminuat pentru unele programe pentru că se are în vedere inserţia absolvenţilor. În anul 2011-2012 nu vor fi mai mult de 1700 de locuri.

„Ne vom centra pe acele programe care se dovedesc competitive, nu în sensul că vin mulţi candidaţi şi ocupă locuri, că ăsta este un beneficiu de moment pentru universitate, cadre didactice şi chiar pentru studenţii existenţi, dar după aceea nu mai este un beneficiu, ci o presiune care se întoarce împotriva societăţii în ansamblu”, afirmă rectorul UCB, Adrian Gorun. Specializările nu se vor închide, susţin reprezentanţii instituţiei, ci vor intra într-o perioadă de aşteptare. „Nu se pune problema închiderii anumitor specializări, se pune problema doar regândirii lor pe termen mediu în aşa fel încât la programele unde absolvenţii nu îşi găsesc loc de muncă imediat să reducem atât numărul de locuri, cât şi programul de şcolarizare o dată la doi ani de zile. Nu se pune problema desfiinţării lor, ci doar a intrării într-o perioadă de aşteptare până când piaţa va permite formarea unor noi absolvenţi”, explică prorectorul UCB, Liviu Neamţu.

Din cele 1700 de locuri reprezentanţii universităţii speră ca în perioada următoare Ministerul Educaţiei să aloce cel puţin 40% locuri fără taxă.

„Aceste locuri fără taxă vor fi distribuite în special spre domeniile care necesită cheltuieli mai mari pentru studenţi şi implicit venim în ajutorul lor subvenţionând prin burse bugetare aceste domenii”, mai menţionează Liviu Neamţu.

Vizualizări: 97

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: