Laurian Stănchescu s-a îmbolnăvit după ce a fost atacat la TVR

O a doua emisiune despre repatrierea osemintelor lui Brâncuşi, difuzată de televiziunea naţională pe canalul TVR 2 la sfârşitul săptămânii trecute, l-a lăsat mut de uimire pe Laurian Stănchescu, poetul care a demarat o campanie în acest sens şi în care a obţinut sprijin inclusiv de la premierul Victor Ponta.

Emisiunea respectivă a prezentat o serie de argumente care nu-i sunt deloc favorabile lui Stănchescu în demersul său de a-l readuce pe Brâncuşi la Hobiţa, printre cei intervievaţi fiind academicianul Răzvan Theodorescu, fost ministru al culturii, scriitorul Dinu Săraru sau sculptorul Vlad Ciobanu, fost curator al taberei de sculptură Brâncuşiana, organizată la Târgu Jiu de autorităţile locale, autorităţi cu care Stănchescu a intrat în conflict de ceva vreme după ce nu l-au mai susţinut în demersurile sale.

„Este vinovat moral şi juridic dacă mor”

Opiniile celor intervievaţi în emisiunea respectivă au fost categoric împotriva repatrierii osemintelor lui Brâncuşi la Hobiţa, pe considerentul că la Paris mult mai multă lume are şansa să-i viziteze mormântul, în timp ce la Gorj nu există nici măcar şosele bune, despre un aeroport sau heliport neputând fi vorba. La capitolul şosele, cei în cauză chiar au dreptate pentru că drumul de la Târgu Jiu spre Hobiţa este aproape praf, asta în timp ce autorităţile vorbesc despre includerea operelor maestrului pe lista patrimoniului UNESCO. Emisiunea difuzată de postul naţional de televiziune a fost şi un fel de replică la ultima conferinţă de presă, de la mijlocul lunii, pe care Stănchescu a organizat-o la Târgu Jiu şi în cadrul căreia a anunţat că va candida la Primăria Târgu Jiu în 2016, intrând în conflict deschis cu primarul Florin Cârciumaru.

După emisiunea postului naţional de televiziune, Stănchescu nu mai este atât de sigur pe candidatura sa din simplul motiv că starea de sănătate i s-a agravat foarte mult. Atacurile la care a fost supus i-au creat acestuia probleme de sănătate care s-ar putea să-l împiedice să mai continue demersurile de până acum în acelaşi ritm. „Mi-e din ce în ce mai rău, infarctul, operaţiile pe coloană, diabetul care îmi scade vederea. Cornel Mihalache m-a atacat murdar, josnic, fără ruşine şi onoare, pe TVR 2, privitor la repatrierea osemintelor lui Brâncuşi, iar boala s-a agravat brusc din cauza asta. Un linşaj mediatic, incorect şi gratuit, nefundat, diabolic şi conjugat. Este vinovat moral şi juridic dacă mor, am vorbit cu avocatul meu”, ne-a precizat Stănchescu.

Artistul spune că simte că mai are puţin de trăit în urma atacurilor mediatice de care a avut parte în ultima perioadă, el dorindu-şi în continuare să-i îndeplinească însă lui Brâncuşi ultima mare dorinţă, aceea că a murit cu sufletul neîmpăcat departe de ţara şi mama sa. Acum Stănchescu îl parafrazează pe marele sculptor şi transmite un fel de mesaj de adio, în cazul în care starea de sănătate i se va agrava în continuare. „Mor cu durere în suflet, dar jur, nu înainte să-l aduc pe Brâncuşi în pământul său, că ţara mea îşi nesocoteşte destinul şi jertfa voievozilor şi cărturarilor ei”, afirmă Laurian Stănchescu.

Vizualizări: 350

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: