Liberalul Vîlceanu, proiect de lege pentru mineri

Deputatul PNL Gorj, Dan Vîlceanu, a solicitat, printr-o propunere legislativă, prelungirea avizelor pentru încadrarea în condiţii deosebite de muncă a angajaţilor de la Complexul Energetic Oltenia.  Acesta spune că vrea să pună astfel presiune pe guvern, care ar putea rezolva problema cu o ordonanţă de urgenţă. Fără un astfel de act normativ, circa opt mii de mineri şi energeticieni din CE Oltenia vor pierde de la 1 ianuarie drepturile conferite de încadrarea în condiţii deosebite de muncă.

Deputatul Dan Vîlceanu, preşedintele PNL Gorj, a depus la începutul lunii septembrie o propunere legislativă pentru modificarea art. 29 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. 

Parlamentarul liberal a susţinut, marţi, în faţa Consiliului Economic şi Social, propunerea legislativă pentru prelungirea avizelor de încadrare în condiţii de muncă deosebite, situaţie în care se găsesc şi angajaţii Complexului Energetic Oltenia. 

„Avizul Consiliului Economic şi Social a fost pozitiv, după ce preşedintele PNL Gorj le-a explicat membrilor Consiliului că la Complexul Energetic Oltenia condiţiile de muncă nu au fost îmbunătăţite, iar decizia de prelungire a avizelor de încadrare a acestor locuri de muncă în condiţii deosebite poate fi dată după o singură vizită într-o carieră”, arată un comunicat de presă al formaţiunii politice. 

Mai multe interpelări pe acest subiect au fost depuse de către deputatul liberal, dar toate punctele de vedere oferite până acum de către reprezentanţii Guvernului au fost negative, ministrul Muncii Olguţa Vasilescu susţinând că nu este temei legal pentru prelungirea avizelor angajaţilor de la CE Oltenia, deşi aceştia lucrează în condiţii extrem de grele. 

„Deşi o ordonanţă de urgenţă produce efecte imediate (...), am decis să depun această propunere legislativă pentru a pune presiune pe cei de la Guvern şi, totodată, pentru a avea o soluţie de rezervă pentru salariaţii CEO, în caz că nu se dă acest act normativ. Demersurile pentru aprobarea acestei legi sunt greoaie, fluxul documentelor în Parlament fiind lent, dar era important ca subiectul să rămână în dezbatere publică”, a declarat deputatul PNL Dan Vîlceanu.

La Complexul Energetic Oltenia sunt circa opt mii de locuri de muncă încadrate în condiţii deosebite, iar avizele expiră în data de 31 decembrie 2018. Prin modificările propuse la Legea sistemului unitar de pensii publice, deputatul Dan Vîlceanu propune ca locurile de muncă să fie menţinute în condiţii deosebite „prin reînnoirea periodică, din 3 în 3 ani, a avizelor (...), începând cu 1 ianuarie 2019” şi, de asemenea, ca perioada cuprinsă între 31 decembrie 2018 şi data reînnoirii avizului să constituie stagiu de cotizare în condiţii deosebite de muncă. 

Vizualizări: 1,118

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: